Nezaposlenost u eurozoni na osmogodišnjem minimumu

Eurozona

Inflacija u eurozoni približila se u avgustu ciljanom nivou Evropske centralne banke (ECB) od 2,0 odsto, potvrđujući privremeni ekonomski oporavak u Evropi, objavila je danas statistička agencija EU, Evrostat

Potrošačke cijene u 19-članom bloku jedinstvene valute porasle su za 1,5 posto u odnosu na rast od 1,3 procenta u julu, što je pojačalo spekulacije da će ECB početi polako da odustaje od antikrizne politike jeftinog novca pošto je oporavak eurozone dobio na ubrzanju.

ECB je uvela rekordno niske kamatne stope, ponudila jeftine kredite bankama i pokrenula 2,3 hiljade milijardi eura vrijedan program finansijskih podsticaja putem kupovine obveznica u pokušaju da podrži privredni rast i podstakne uspon inflacije.

Predviđeno je da ECB kupuje do kraja godine kupuje obveznice u vrijednosti 60 milijardi eura mjesečno, a analitičari očekuju da će sljedeće godine banka početi postepeno da gasi taj program, poznat pod nazivom “kvantitativno labavljenje” (QE).

Evrostat je takođe objavio da je stopa nezaposlenosti u eurozoni u julu ostala stabilna na 9,1 odsto, što je najniži nivo od februara 2009. godine.

Nezaposlenost je na mjesečnom nivou porasla u Francuskoj i Italiji u julu, dok je u Njemačkoj, ekonomskoj lokomotivi eurozone – pala.