Preprodaja zemljišta u Boru, desetostruka zarada

Region

Jedan borski privatnik je od mještanina, čije se imanje nalazi na mjestu budućeg rudnika zlata i bakra, za pet hiljada eura kupio cijelo zemljište i objekte koji su se nalazili na tom mjestu

Nakon toga je, za sumu od 52 hiljade eura, to imanje prodao kanadskoj kompaniji “Nevsun“, koja je u okolini Bora pronašla jedno od najvećih nalazišta ovih metala na svijetu, pa će po svoj prilici profit na tom nalazištu biti milionski.

– Borski privatnici se prosto utrkuju ko će kupiti više zemlje na mjestu budućeg rudnika – kaže za “Blic“ izvor upoznat sa situacijom.

U okolini Bora, ne mjestu budućeg rudnika, žive uglavnom stariji mještani, čiju neobavještenost borski privatnici koriste i, po cijeni daleko nižoj od tržišne, kupuju im kompletna imanja, koja posle prepodaju.

Regovao je i Aleksandar Milikić, predsjednik opštine Bor, koji je ponudio stručnu pomoć mještanima okoline Bora, kako bi po realnoj cijeni prodali svoja imanja.

 

Predsjednik opštine Bor dodaje i da je od predstavnika kanadske kompanije tražio da, ako se ustanovi da se lokalni aerodrom, koji je građen samodoprinosom, nalazi na mjestu budućeg rudnika, sagrade novi i savremeniji aerodrom.

Jedno od najvećih nalazišta na svijetu

Inače, kanadska kompanija započeće, do kraja godine, pripreme za otvaranje rudnika bakra i zlata u rejonu „Čukaru peki“ kod Bora, a u toku je izrada studije izvodljivosti, dok će rudnik u potpunosti postati operativan 2021. godine, rekli su predstavnici „Nevsuna“ u februaru.

Inače, po preliminarnoj ekonomskoj studiji, rađenoj po metodi poznatoj pod imenom „zrno graška“, vrijednost ležišta kod Bora procjenjuje se na – sedam milijardi dolara, pisale su Novosti.

U preliminarnoj ekonomskoj studiji se navodi i da se troškovi otvaranja rudnika na potezu „Čukaru peki“, koje je od Bora udaljeno sedam kilometara, trebalo da iznose do – 500 miliona dolara! Takođe, nedvosmisleno se navodi da je to ležište, u ovom trenutku, najbogatiji svjetski resurs bakra i zlata.