Ramljak: Agrokor neće više postojati za godinu dana

Agrokor neće postojati za najviše godinu dana, rekao je vanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak

– Mi sad definišemo grupu u četiri matične cjeline: maloprodaja, operativne kompanije u prehrambenoj proizvodnji, treća je poljoprivreda i četvrta je non core. Non core djelatnosti ćemo vrlo vjerovatno prodavati i iz toga realizovati povrat određenog dijela duga, rekao je i dodao kako za godinu dana grupa neće postojati, kao ni Agrokor holding. Postojaće Konzum, Mercator, Jamnica, Ledo i slične kompanije koje stvaraju dobit, rekao je Ramljak.

Komentirišući nove kredite koji su potrebni Agrokoru u političkoj situaciji u kojoj hrvatska Vlada nema većinu u Saboru, Ramljak je rekao da bi svi voljeli davati kredite za koju vlada garantuje.

– To je kao i kod državnog zaduženja, sve se gleda kroz visinu kamata, politički rizik odražava se na visinu kamata, izjavio je Ramljak.

U slučaju da do finansiranja ne dođe i da ne uspije, Ramljak najavljuje kako će se onda pristupiti “Planu B”, o kojem nije htio govoriti detaljnije.

Inače, hrvatski Agrokor je objavio da je krajem marta, prema nerevidiranim finansijskim pokazateljima, imao 5,3 milijardi eura duga, a u tu brojku nisu uključeni Mercator Grupa i povezana društva.

Objavljeni dugovi uključuju kamate, preostale kredite i odgođene porezne obaveze i odnose se na 19 ili oko trećinu svih Agrokorovih kompanije u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. U podacima su obaveze Agrokora, Konzuma, Tiska, Jamnice, Belja, Leda, Dijamanta, Frikoma, Sarajevskog Kiseljaka i još nekih. Pod okriljem Agrokora ima više od 60 kompanija.

Grupa je na dan 31. marta imala gotovo 25 milijardi kuna (3,3 milijarde eura) finansijskih obaveza prema povjeriocima. Najveći dio, odnosno 13,8 milijardi kuna (1,84 milijardi eura) su neosigurani i neplaćeni krediti. Najveći neosigurani povjerilac je ruski Sberbank s više od 8,1 milijardi kuna (1,08 milijardi eura), saopštila je kompanija.

Obaveze prema dobavljačima dosežu više od 6,2 milijarde kuna (826 miliona eura). Od toga, na najvećeg dobavljača Tvornicu duvana Rovinj otpada tri posto. U saopštenju se dodaje da je 65 miliona eura od 80 miliona eura kredita koji je koncern dobio 13. aprila iskorišten za djelomično plaćanje obaveza prema dobavljačima.

Krajem marta Agrokor je imao više od 7,3 milijardi kuna (978 miliona eura) neplaćenih obveznica.

Deset posto duga za obveznice koncern mora platiti u 2019. i 2020., a dodatnih nešto manje od devet posto, takođe u 2020. U junu i avgustu treba platiti 614 miliona kuna (82 miliona eura) duga za obveznice.