Vlasnik Telenora kupio regionalnu TV mrežu za 1,9 milijardi eura

Češki milijarder Petr Kelner sklopio je u ponedeljak sporazum o kupovini istočnoevropske televizijske kuće Central European Media Enterprises (CME).

CME je vlasnik slovenačkih TV stanica Pop TV i Channel A, a investicija je vrijedna gotovo 1,9 milijardi eura.

Očekuje se da će posao potrajati mjesecima, jer preuzimanje moraju da odobre i dioničari CME-ja, kao i Evropska komisija i pojedini nacionalni regulatorni organi.

Kelnerov PPF vlasnik je regionalnih telekom operatora Telenor, dok CME upravlja i televizijskim stanicama u Bugarskoj, Češkoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Nakon potpisivanja Ugovora o preuzimanju fonda CME, PPF je objavio da ne planira veće promjene u svom radu.

„Akvizicija CME-ja i povezanih medijskih kuća u pet evropskih zemalja nadopuniće i dodatno ojačati naše telekomunikaciono poslovanje u srednjoj i istočnoj Evropi. Želimo da ojačamo prirodnu vezu između stvaranja i distribucije sadržaja, omogućujući daljnji razvoj naših telekomunikacionih i medijskih kompanija. CME je uspješna i dobro vođena organizacija, pa ne namjeravamo da se značajno miješamo u njegovo djelovanje“, kazao je Petr Kelner, većinski dioničar PPF-a.

CME, koji posluje u pet evropskih zemalja, jedna je od vodećih medijskih kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi. Emituje više od 30 emisija na televiziji i u plaćenom obliku, a gleda ih više od 45 miliona gledalaca.

PPF grupa ulaže u finansijske usluge, telekomunikacije, biotehnologiju, nekretnine i mašinski inžinjering.

Posluje u Evropi, Sjevernoj Americi i Aziji, a imovina PPF-a prelazi 45 milijardi eura.

Kelner je 1964. godište (54 godina) i američki „Forbs“ procjenjuje njegovu imovinu na skoro 16 milijardi dolara.

U biznis je krenuo devedesetih godina prošlog vijeka, nedugo nakon raspada Čehoslovačke, a prvi poslovi su mu bili vezani za prodaju kancelarijskog materijala. Nakon toga je počeo da investira preko sopstvenog fonda koji je tokom privatizacije kupio kontrolni udio u najvećoj češkoj osiguravačkoj kući. Njegova PFF grupa je značajan vlasnik u Home Creditu, najvećoj finansijskoj kući za potrošače u Kini. Osim toga, ima vlasništvo i u PPF banci i komercijalnim nekretninama.

Ima suprugu i četvoro djece, živi u zamku Podkozi pored Praga i posjeduje dva privatna aviona. Veliki je kolekcionar slika.