Mercedes proslavio jubilej G klase: Preživjela SUVmaniju

Automobil

Iako je Mercedes krajem 90-tih planirao da obustavi proizvodnju G klase, tražnja za ovim klasičnim terencem iz godine u godinu sve je veća

Njemačka kompanija proizvela je u fabrici Magna Steyr u Gracu 300.000 primjeraka G klase, tokom 38 godina postojanja ovog modela, a samo u 2016. prodato je rekordnih 20-ak hiljada vozila:

Originalno razvijen za potrebe vojske, Mercedes G klase nastao je u saradnji kompanija Daimler-Benz i Steyr-Daimler-Puch (danas posluje pod imenom Magna Steyr).

Ugovor o razvoju i proizvodnji specijalnog terenskog vozila potpisan je 1972, čime je postavljen temelj za buduću G klasu. Tri godine kasnije dogovorena je serijska proizvodnja, a 1. februara 1979. sa fabričkih tarka sišao je prvi automobil.

Tokom naredne četiri decenije G klasa je pretrpila manje promjene na spoljašnjosti, pa je i danas jedan od najprepoznatljivijih i najdugovječnijih modela u automobilskoj industriji.

Pojavom SUV modela M klase krajem 90-tih, postojala je mogućnost da Mercedes obustavi proizvodnju G klase, ali je ona preživjela ekspanziju krosover/SUV vozila i danas se prodaje više neko ikad pre. Od 2012. broj proizvedenih automobila reste iz godine u godinu.

Jubilarna 300-hiljadita G klasa je G500 model u plavoj metalik boji, dok je unutrašnjost vozila presvučena crnom kožom.

Mercedes se priprema da uskoro predstavi značajno modifikovanu, novu generaciju G klase, ali ipak namjerava da ostane dosledan njenom “kockastom” dizajnu. Automobil će biti za 10-ak cm širi od aktuelne verzije, a premijera se očekuje tokom 2018.