Najneobičniji Ferrari model ikada

 

Ferrari automobili su brzi, egzotični, ali prije svega prelijepi. Međutim, Ferrari iz 1950. godine nazvan Uovo, što na italijanskom jeziku znači jaje je nešto drugačiji

Ovaj model dijeli svoju šasiju sa modelima 166 MM i 212 Export, ali je potpuno drugačijeg izgleda.

Automobil je kreirao Gianina Morzota iz Carrozzeria Fontanta u Padovi, blizu Venecije, u saradnji sa poznatim skulptorom Frankom Reganijem. Predivno kreiran automobil, pomalo čudnog izgleda, nikako ne predstavlja nešto što bismo svrstali pod pojam prelijepog automobila.

Model Uovo je prepoznatljiv zbog sto se nekoliko puta pojavljivao na Mille Miglia i potom na Giro di Sicilija, događaju sličnom trci Targa Florio, 1951. godine, prije nego što je tragično prekinuo svoju takmičarsku seriju. Vjerujemo da je njegova veoma čudna karoserija ili možda nepotpuna trkačka istorija spriječila Ferrari Uovo da dostigne nevjerovatno visoku startnu cijenu, koju su imali neki od njegovih rođaka, onda kada bude došlo do njegove prodaje na jednoj aukcijskoj prodaji u Montereju, u avgustu prošle godine.

Aukcijska kuća ne želi da otkrije kolika je procjenjena vrijednost ovog Ferrari modela, ali, ako imamo u vidu da je standardni 166 automobil na istom događaju, ali 2013. godine prodat za 4,5 miliona dok mu je startna cijena bila 3,4 miliona dolara, a slučajno otkriveni model Talbot-Lago T150 C SS iz 1937. godine simultano prodat po približnoj cifri na jezeru Komo u maju iste godine, ne bismo se pretjerano iznenadili kada bi ovaj jedinstveni propinjući konj bio prodat za nekoliko miliona i završio u nekoj bogatoj privatnoj kolekciji. (Autoexclusive.rs)