Izdalo ih strpljenje: Brojni kupci odustali od Tesle 3

Automobil

Suočeni sa dugim čekanjem na isporuku svog primjerka Modela 3, desetine hiljada ljudi zainteresovanih za ovaj električni automobil otkazali su u međuvremenu svoju rezervaciju

Od pojave konceptnog automobila u proljeće 2016, do premijere serijske verzije Teslinog Modela 3 proteklo je 15 mjeseci, a u tom periodu američki proizvođač električnih vozila primio je preko pola miliona narudžbina.

Iako su potencijalni kupci znali da je pred njima dug period čekanja na isporuku vozila koje su kaparisali (12-18 meseci), neki su u međuvremenu izgubili strpljenje.

Kako je otkrio prvi čovjek Tesle, Ilon Mask, do sada je nekih 63.000 kupaca otkazalo svoju rezervaciju i biće im vraćen depozit, koji je u SAD iznosio 1.000 dolara, a u Evropi 1.000 eura. S obzirom da je prema istom izvoru za Model 3 ukupno primljeno oko 518.000 narudžbina, Tesli preostaje da u isporuči oko 455.000 automobila.

Mask je objasnio da je do otkazivanja rezervacija došlo u prethodnom periodu od preko godinu dana.

Kompanija Tesla na svečanoj promociji održanoj krajem jula u fabrici u Frimontu isporučila je prvih 30 primjeraka Modela 3 svojim vlasnicima.

Plan je da se proizvodnja, koja je počela u julu, do kraja godine postepeno zahukta na oko 5.000 automobila nedeljno, da bi početkom 2018. porasla na 10.000 primjeraka nedeljno.