Tesla Motors vrijedi kao tri najveća američka proizvođača automobila

Skokom cijene dionice na berzi proizvođač električnih automobila Tesla Motors ušao je među tri najveća američka proizvođača, ali analitičari sumnjaju da će se u tom društvu uspjeti dugo održati

Tesla trenutno vrijedi 44,6 milijardi dolara čime se približila vrijednosti Forda i General Motorsa (GM). Naime, GM vrijedi 55,7 milijardi dolara, a Ford 49,9 milijardi dolara. Time se kompanija Tesla koja je osnovana prije 14 godina i prodaje 80.000 automobila godišnje  našla u društvu kompanija koje prodaju milione vozila i osnovane su prije više od vijeka, izvještava Poslovni.hr.

Ulazak u “Top 3” proizvođača kompanija Elona Muska može zahvaliti skoku cijene dionice od 48 posto u samo tri posljednja mjeseca. Skok berzovne cijene rezultat je očekivanja sjajne 2017. za Teslu. Ove bi godine trebao biti predstavljen predstavnik u srednjoj klasi, Model 3, zatim električni tegljač, pa sistem autonomne vožnje i mreža za dijeljenje vožnji.

Analitičari vide Teslinu dionicu kao vrlo precijenjenu tvrdeći kako nema fundamentalnih razloga za daljnji uspon. U Bloombergovoj anketi 14 je analitičara prognoziralo ciljanu cijenu u sljedećih godinu dana koja je i do 48 dolara niža od sadašnje cijene od 277 dolara. To je najpesimističnija prognoza od kako je kompanija prije sedam godina izašla na berzu.