Predstavljen prvi električni Aston Martin

Automobil

Dugo očekivani Rapid E model je napokon predstavljen i reč je o potpuno električnom Aston Martin automobilu…

I ova poznata britanska auto kompanija odlučila je da predstavi svoje prvo električno vozilo. Aston Martin Rapid E je automobil koji je dizajniran sa ciljem da pokaže svijetu kako će budućnost auto industrije izgledati i kako bi pokazao da vozila mogu da funkcionišu i da rade na čistu električnu energiju.

Što se tiče izgleda, ovaj automobil će koristiti istu karoseriju kao standardni 12V Rapid, dok će enterijer biti znatno unaprijeđen. Ipak, cilj Aston Martina nije bio da napravi novi auto, već da demonstrira da super brzi luksuzni automobili ostaju isto to, čak i ako ih pokreću nečujni električni agregati.

Na mjestu gdje se nekada nalazio 6.0 litarski V12 motor, sada se nalazi električni agregat od 800V, koji posjeduje 5,600 litijum-jonsku bateriju. Sa napunjenom baterijom, možete preći oko 300 kilometara, ali Aston Martin se nije fokusirao na pređenu kilometražu, već na snagu koju će omogućiti. Zbog toga, ovaj masivni elektro motor može da proizvede 600 konjskih snaga. To znači da će ovaj automobil brzinu od 0 do 100km/h postizati za nešto manje od 4 sekunde, dok će maksimalna brzina biti ograničena na 250km/h.

Što se tiče opreme, ona će biti kao i kod standardnog rapid modela, što znači da će vozači imati opciju da kontrolišu različite modove i da biraju određene tipove vožnje, kao i da utiču na kontrolu proklizavanja. Najmoderniji media centar takođe će biti dostupan, pa će vozači moći da uživaju u omiljenoj muzici i da pretražuju informacije na internetu, kao i da se služe GPS lokatorom i navigacijom.

Aston Martin je najavio da će biti napravljeno 155 jedinica u početku, a njihova cijena još uvijek nije poznata, ali ako se ovaj model pokaže uspješnim, onda će uslijedeti i sledeća generacija E modela.