Luksuz u sportskom pakovanju: Lexus LS 500 F Sport

 

Lexus je na sajmu automobila u Njujorku predstavio sportsku verziju svoje top limuzine

Lexus LS 500 F Sport namijenjen je onima koji od ove prestižne limuzine žele da dobiju više sportskog duha, kako u pogledu dizajna, tako i u samoj vožnji. Već na prvi pogled ističu se detalji na karoseriji koji automobilu daju dinamičniji izgled, poput crnih ukrasnih elemenata na prednjem braniku, aerodinamičkih dodataka na sajtnama, ekskluzivnih 20 inčnih alu felni.

U ovoj verziji dostupan je u dvije pogonske varijante, sa konvencionalnim benzinskim motorom i sa hibirdnim sistemom.

Prvi model dobija snagu od 3.5 twin-turbo V6 agregata sa 415 ks, dok je drugi opremljen kombinacijom benzinskog i dva elektromotora, a ukupna snaga pogonskog sistema je 354 ks. U čisto benzinskoj varijanti motor je povezan sa desetobrzinskim automatikom, snaga se prenosi na zadnje točkove, a automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za svega 4,5 s. Osim kozmetičkih sportskih dodataka, LS 500 F Sport takođe ima i unaprijeđene kočnice, kao i sportski podešeno vazdušno oslanjanje.

Oni koji se odluče za hibridnu verziju, dobiće nešto slabiji, ali ekonomičniji automobila, koji pored 3.5 litarskog V6 benzinca ima i dva elektromotora i litijum-jonske pogonske baterije.

Prenosni sistem je nešto složeniji i sastoji se od kombinacije četvorobrzinskog automatika i CVT menjača. Ovaj dvostuki mjenjač može da radi i u manuelnom modu, kada nudi 10 stepeni prenosa. Hibridni Lexus LS 500 F Sport iz mjesta do stotke stiže za sasvim zadovoljavajućih 5,4 s. (B92)