Miodrag Kostić Agrokoru pozajmio 40 miliona

Region

Prema izvještaju o toku sudskih postupaka vanredne uprave Agrokora, privredni sud ne samo da nije priznao vanrednu upravu u Srbiji, već se Sberbanci u zahtjevu za blokiranjem otuđenja akcija u firmama, pridružila i Inteza

Sberbanka Rusija je već dobila privremene mjere kojima se zabranjuje raspolaganje ili opterećenje akcija Agrokora u Dijamantu, udjela Leda u Frikomu, vlasništva Konzuma u firmi Idea d.o.o (različitoj od istoimenog lanca supermarketa), kao i vlasništva Agrokora u firmama Kron, M-profil SPV i Nova sloga.

U međuvremenu se pojavila i Inteza koja je pokrenula postupak naplate duga protiv Konzuma, Jamnice, Zvijezde, Agrokor Trgovine i PIK Vrbovec. Oni su podnijeli prijedlog za određivanje privremene mjere kako Konzum ne bi mogao da proda svoj udio u Idea d.o.o. Inteza se takođe pridružila ruskoj Sberbanci u prinudnoj naplati od Agrokora i to zahtjevajući njegove udjele u firmama u Srbiji.

Tako danas, prema Centralnom registru hartija od vrijednosti, Agrokor ima zabranu otuđenja akcija u Dijamantu i to ne samo po osnovu duga prema Sberbanci iz Rusije od 100 miliona eura (plus kamata od 1,3 miliona eura), već su tu i tri potraživanja drugih banaka od ukupno 35 miliona eura. Od toga se 15,3 miliona eura odnosi na kredit Inteze Zvijezdi, a još 20 miliona eura odnosi se na druga dva kredita firmama iz koncerna Agrokor, izražena u kunama.

Da stvar bude komplikovanija neke od Agrokorovih firmi u Srbiji su i same već poprilično opterećene kreditima i zajmovima na koje je stavljena zaloga. Prema registru zaloga u Agenciji za privredne registre, na imovinu i potraživanja Agrokorovih firmi u Srbiji položene su zaloge za zajmove od preko 80 miliona eura.

Najveći dio se odnosi na Sberbanku Slovenija koja je 20 miliona eura potraživanja od Dijamanta obezbijedila mašinama i opremom, kao i pravom na zajmove koje je Dijamant godinama davao Idei u vrijednosti od oko 46 miliona eura.

AIK banka ima obezbjeđen zajam od 1,23 milijarde dinara (oko 10 miliona eura) Dijamantu zalogom na opremi i silosu u Odžacima.

Ova banka ima velika potraživanja od Merkatora-S, Agrokorove kompanije koja upravlja supermarketima Idea, Merkator i Roda u Srbiji. U tri kredita, AIK banka je pozajmila Merkatoru preko 40 miliona eura, a kao zalogu je uzela prihode od davanja u zakup 20 lokala u Merkator centru u Beogradu, zatim Roda centru u Čačku, kao i u trgovinskim centrima u Nišu, Subotici i Kragujevcu.

Na sličan način je svoja potraživanja od 627.000 eura od Merkatora obezbijedio i NIS koji bi u slučaju da Merkator ne isplati obavezu imao prvo na prihode od zakupa lokala u Merkator i Roda centrima.

Kikindski mlin koji je u vlasništvu Dijamanta i Frikoma je založio opremu u Kikindi za kredit od Jubanke, koja je kao i AIK banka u vlasništvu Miodraga Kostića, od tri miliona eura. Za dug firmi Remi trejd od pola miliona eura Kikindski mlin je založio sušaru za žito.

Na kraju Frikom je za dva kredita kod Jubmes i Komercijalne banke u ukupnoj vrijednosti od 880 miliona dinara ili 7,3 miliona eura založio ukupno 4,5 miliona kilograma smrznutog povrća, graška, boranije i kukuruza šećerca koji stoje u hladnjačama.