Kineska preduzetnica ulaže u Titov Kumrovac

Region

Od cijele kineske megadelegacije, koja na čelu sa premijerom Li Kećijangom, boravi u prvoj zvaničnoj posjeti toj državi, preduzetnica Jian Ju (Yu) dobila je najveću pažnju hrvatskih medija.

Tportal piše da to nije bez pokrića, jer njene su namjere, čini se, veoma ozbiljne.

Ona je osnivača, većinska vlasnica i direktorka Z-Runa i žarko želi da svoj kapital uloži u Hrvatsku, gdje je boravila u više navrata.

Umjesto u Dubrovnik, gdje se  održava samit 16+1, ona je otišla u hrvatsko Zagorje, u Kumrovac, rodno mjesto doživotnog predsjednika bivše SFRJ Jospa Broza Tita, gdje je obišla ruševine nekadašnje Političke škole i još neke objekte.

Namjera joj je da investira u izgradnju hotela, da otkupi fudbalski stadion i svašta još nešto, jer, kako kaže, Kumrovec je sa istorijskim bekgraundom veliki turistički potencijl u koji će dolaziti ne samo Kinezi, već i turisti iz cijelog svijeta.

O kineskoj poduzetnici Jiang Yu, zainteresovanoj za kupovinu zgrade nekadašnje Političke škole u Kumrovcu i cijeli niz velikih ulaganja širom Hrvatske, ne zna se puno.

Njena biografija nije ni na internet stranicama poslovnog klastera Z-Run WellTon Industry CO., mastodonta s oko 20.000 povezanih poslovnih subjekata i više miliona zaposlenih.

Utiske o toj uspješnoj poslovnoj ženi, koja se u Hrvatskoj osjeća posebno jer, kako kaže, to je zemlja u kojoj “ljubav teče, za tportal su iznijeli bivši hrvatski predsjednik i posljednji predsjednik SFRJ Stjepan Mesić i načelnik Opštine Krapinske Toplice Ernest Svažić.

Inače, Z-Run WellTon Industry CO.,LTD veliko je preduzeće koje se bavi ulaganjima, građevinom, trgovinom, prehrambenom industrijom, proizvodnjom, poljoprivredom, kulturom, zaštitom okoline, rudarstvom, zdravstvenim uslugama, nekretninama, energetikom, finansijama i logistikom.

Ima veliku ulogu u razvoju pilot-projekta 13 zona slobodne trgovine u Kini, uključujući Šangaj i Guangdong.

Oslanjajući se na bilateralne i multilateralne mehanizme između Kine i ostalih zemalja kroz strategiju “Jedan pojas, jedan put”, Z-Run je uspostavio poslovnu saradnju sa zonama slobodne trgovine u 23 države i regiona.

Mesić je podsjetio da je Tito, sa svojim Pokretom nesvrstanih, imao veliku podršku Kine.

“Dakle, on stvara Pokret nesvrstanih za vrijeme Hladnog rata, kada su odnosi između Istoka i Zapada dolazili do usijanja. I onda se pojavi 150 država, koje organizuju Tito, Nehru i Naser, nakon čega popušta napetost između dva suprotstavljena bloka jer komuniciraju preko Nesvrstanih”, kaže Mesić.

Tito je, ističe Mesić, odigrao značajnu ulogu u smirivanju situacije i snižavanju pritisaka s obe strane.

“U Kini, kamo god sam došao, Tito je bio nezaobilazan i ako se govori o antifašizmu jer je jedini imao slobodnu teritoriju – Jugoslavija, pa i Hrvatska, stvarno su se oslobodile u Drugom svjetskom ratu, dok se Kina oslobodila od japanskog imperijalizma. Ni njih ni nas nije oslobodila sovjetska Crvena armija. Tito je za njih pojam borca i državnika, ali mi to do sada nismo znali da iskoristimo”, rekao je Mesić.

Komentarišući aktualnu kinesku delegaciju u Hrvatskoj, bivši predsjednik napominje da treba znati iskoristiti situaciju jer ”Kina je nabijena kapitalom”.

“Evropa je bila hladna prema kineskim prijedlozima, a sad se to malo oslobodilo jer se vidi da dolaze ozbiljni prijedlozi. Dok sam bio predsjednik, još tada sam nudio da se gradi nizinska pruga. Kada sam dogovarao dolazak kineskog predsjednika u Hrvatsku, zainteresovao sam ga upravo naših zajedničkim tačkama”, prisjeća se Mesić.

Govoreći o preduzetnici Ju, Mesić kaže da je ona njega ostavila izvanredan utisak seriozne osobe, koja želi da napravi kvalitetan pomak u odnosima Kine i Hrvatske i smatra da je u tome je treba apsolutno podržati, na obostranu korist.

“Ona je ozbiljan čovjek, s ozbiljnim namjerama. Imate vi onih koji dođu turistički, nešto najave i odu, ali ovde se radi o ozbiljnom angažmanu. Očito je da je njen interes komercijalan, ali smo joj pomogli da malo više otvori oči dok razmatra sve mogućnosti u Hrvatskoj”, naveo je Mesić.