Skrivene opcije Gugl hroma koje štede bateriju i memoriju

Good Idea

Gugl hrom najpoznatiji je svjetski internet pretraživač kojeg svakog dana koriste milioni ljudi

Pouzdan je, jednostavno za upotrebu i stalno se poboljšava. Ipak, Hrome ima i mnogo korisnih (ali i manje korisnih), skrivenih opcija za koje možda ne znate, piše britanski Independent.

Koristite ih pravilno i uštedećete vrijeme i bateriju, ali i memoriju.

„Pinajte“ tabove

Ako surfujete s velikim brojem otvorenih „tabova“, možete smanjiti haos tako što ćete „pinovati“ one za koje je najmanja vjerovatnoća da ćete ih zatvoriti. Pritisnite desni klik na „tab“ i odaberite opcije „Pin Tab“. Automatski će se smanjiti i pomeriti ulijevo.

Štedite bateriju

Ako „žrtvujete“ brzinu, odnosno performanse, možete produžiti rad baterije. U opciji Settings idite do sekcije System i maknite kvačicu s kućice „Continue running background apps when Google Chrome is closed“. Ne preporučuje se da ovu opciju koristite stalno, ali će vam dobro doći kada vam punjač nije pri ruci.

„Surfujte brže“

Postoji „mali milion“ Chrome dodataka, ali jedan od najkorisnijih je Google’s Data Saver. On kompresuje stranice koje posjećujete kako bi se smanjila količina prometa podataka i ubrzalo vrijeme učitavanja stranice.

Napravite više profila

Ako koristite više Google računa, za posao ili privatno, možete sačuvati vaše „bookmarkova“ i istoriju pretrage za svaki račun posebno tako da stvorite zasebne profile.

Idite u opciju Settings -> Manage People -> Add Person.

Ovo opcija korisna je kada nekome pozajmite računar, a ne želite da ta osoba ima pristup onome što ste vi radili i koje ste sve stranice posjetili.

Dodatne informacije

Kako biste vidjeli „kolačiće“ i dopuštenja za svaku stranicu koju posjetite idite na simbol „View Site Information“ na gornjoj, lijevoj ivici ekrana.

Moći ćete jednostavno da kontrolišete stvari poput „popupa“ i lokacijskih opcija.

Task manager

Brzo i jednostavno možete saznati koje stranice troše najviše memorije i usporavaju pregledavanje tako da idete pod opciju More Tools i otvorite Chrome Task Manager.

Startup

Ako postoje određene stranice koje želite da se otvore odmah kada uključite vaš računar, Hrome to može učiniti za vas i otvori ih odmah kada otvorite pretraživač. Setting, Set Pages u sekciji On Startup i odaberite koje želite da se otvore.

Pretražujte Gmail direktno iz linkbara

Idite pod opciju Settings -> Manage Search Engines, skrolujte do kraja i zalepite https://mail.google.com/mail/ca/u/0/#apps/%s u box na desnoj strani.