Solidan rast indeksa na Volstritu, cijene nafte potonule

Berza

Indeksi na Volstritu su u plusu nakon jučerašnjeg trgovanja, kao i na gotovo svim svjetskim berzama, usljed popuštanja tenzija između Sjeverne Koreje i SAD, dok su cijene nafte naglo pale

Najveće dobitke u Njujorku imaju tehnološke kompanije i banke, čime nadoknađuju gubitke od prošle nedelje, najlošije za kompanije s Vol strita od kraja marta.

Prošli četvrtak bio je najlošiji dan za berzanske indekse od sredine maja, dok je današnji dan mogao da bude najbolji od kraja aprila, navodi Asošiejted pres.

Pred kraj trgovanja u SAD, indeks Dau Džons je u plusu 0,6 odsto, Standard end pur 500 porastao je 1,0 odsto, a Nasdak 1,3 odsto.

Svi bitniji evropski indeksi završili su trgovanje u plusu. Njemački indeks DAX porastao je 1,3 odsto, francuski CAC 40 u plusu je 1,2 odsto, dok je britanski FTSE 100 u plusu 0,6 odsto.

Indeksi na istoku takođe su završili dan s dobicima, osim japanskog indeksa Nikei 225 koji je pao 1,0 odsto. Južnokorejski Kospi porastao je 0,6 odsto, šangajski kompozitni indeks završio je u plusu 0,9 odsto, a hongkonški Hang Seng 1,4 odsto. Sidnejski S&P/ASX 200 porastao je 0,7 odsto.

Tenzije između SAD i Sjeverne Koreje ublažene su danas, pošto je nekoliko američkih zvaničnika izjavilo da prijetnja ratom nije neposredna i da ga je moguće izbjeći. Načelnik Generalštaba američke vojske Džozef Danford rekao je danas da SAD žele mirno da riješe taj konflikt. Juče su direktor CIA Majk Pampejo i savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD Herbert Mekmaster izjavili da je vojni sukob sa Sjevernom Korejom moguće izbeći.

Cijene nafte su naglo pale.

Referentna američka nafta pojeftinila je za 2,6 odsto na 47,6 dolara po barelu, dok je cijena nafte Brent pala za 2,7 odsto na 50,7 dolara po barelu.