Azijske berze skočile, euro stabilan

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene akcija dostigle najviše nivoe u 18 mjeseci, zahvaljujući stabilizaciji kineske ekonomije, dok je kurs eura stabilan, nakon što je nekoliko dana bio pod pritiskom zbog zabrinutosti u vezi političke situacije u Francuskoj

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru skliznule 0,1 odsto.

Berzanski indeksi u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasli su između 0,2 i 0,4 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,4 odsto, dostigavši najviši nivo od jula 2015.

Azijske ulagače ohrabrili su podaci o rastu proizvođačkih cena u Kini na najviši nivo od septembra 2011. godine, kao i dobri poslovni rezultati kineskih kompanija.

Analitičari procjenjuju da će kineske kompanije, čije su akcije uvrštene u tamošnji MSCI indeks u narednih godinu dana ostvariti rast zarada za gotovo 15 odsto.

Osim nade ulagača u stabilizaciju rasta druge po veličini svjetske ekonomije, nakon dužeg razdoblja usporavanja, podršku tržištima pruža rast cijena sirovina, posebno metala, kao i nafte.

Na londonskom je tržištu jutros cijena barela porasla 0,5 odsto, na 55,45 dolara, što se zahvaljuje juče objavljenom podatku o padu zaliha benzina u SAD-u prošle nedjelje.

Na valutnim je tržištima euro jutros stabilan, nakon što je prethodnih dana bio pod pritiskom jer ankete pokazuju da je Marine Le Pen u prednosti uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj, koji se održavaju u drugoj polovini aprila.

Jutros se cijena eura kreće oko 1,0680 dolara, koliko je iznosila i juče u ovo doba. Krajem prošle nedjelje kretala se iznad nivoa od 1,0800 dolara.

U odnosu na japansku valutu, dolar je blago oslabio, pa se njegov kurs kreće oko 112,15 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 112,30 jena.