Ferrari počeo testirati električni automobil

Najpoznatiji svjetski proizvođač superautomobila Ferrari eksperimentiše sa automobilom na hibridni pogon

To je potvrdio predsjednik i CEO te italijanske kompanije Serđo Markione utišavajući buku oko nečujnog testiranja novog Ferrari modela.

Nakon što se prošlog mjeseca na YouTube-u pojavio snimak sa Ferrarijeve staze za testiranje Fiorano u blizini italijanskog gradića Maranello na kojoj prototip Ferrarija kreće i ubrzava posve nečujno, Markione je u intervjuu za Bloomberg najavio novu eru automobilske industrije nagovještajem superautomobila, koji će pokazati punu snagu elektrifikacije. Isto tako, taj model bi trebalo svima da dokaže šta se sve može napraviti s električnim pogonom ako se ispravno iskoristi, izjavio je Markione.

Iskren u svojim istupima, Markione se još prije dvije godine gnušao na ideju da bi se Ferrari, automobile, poznati po svom bučnom V12 motoru, mogao upustiti u proizvodnju električnih automobila nazivajući taj trend sramotnim.

Ipak, početkom ove godine zagonetno je izjavio za Blumberg: Ako je potrebno izgraditi električni superautomobil, Ferrari će i u tome biti prvi – podstaknut uspjehom i publicitetom, koji uživa Tesla, automobil Ilona Maska.