Muškarci u BiH imaju 46 posto veću zaradu od žena

U istraživanju Agencije Expert Market o tome koliko zarađuju žene i muškarci u Evropi utvrđeno je da u prosjeku žene u evropskim zemljama zarađuju 17 posto manje od muškaraca

Uzimajući u obzir prosječnu zaradu žena u svakoj zemlji Expert Market je izračunao od kojeg datuma žene počinju raditi „besplatno“ kada se njihova zarada poredi s platom muškaraca.

Prvi put je u istraživanje uvrštena i Bosna i Hercegovina koja se nalazi na posljednjem mjestu. Prema njihovim podacima žene u BiH su „počele raditi besplatno“ već 15. jula ove godine zbog čega se i nalazimo na 40. mjestu.

Najbolja situacija je u Sloveniji gdje žene zarađuju 3,20 posto manje od muškaraca. Prema tome, one će početi raditi besplatno od 18. decembra. Kada su u pitanju druge zemlje bivše Jugoslavije, najbolja situacija je u Hrvatskoj koja se nalazi na 6. mjestu gdje žene zarađuju za 7,40 posto manje. Žene će kod njih početi raditi besplatno od 3. decembra.

Srbija je na 10. mjestu sa 11 posto manje zarade (23. novembar), Makedonija na 27. mjestu sa 18 posto manje (24. oktobar), dok podataka za Crnu Goru nema.

Osim što su manje plaćene za isti posao, izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma za 2016. godinu pokazuje da žene svaki dan rade 50 minuta duže nego muškarci.

Od 144 zemlje vrh liste zauzeli su Island i Finska u kojima je mjeren napredak u ravnopravnosti u obrazovanju, zdravlju, ekonomskim mogućnostima i političkom učešću. BiH se nalazi na 83. mjestu. Na posljednjem mjestu nalazi se Jemen.

Agencija Expert Market tvrdi da bi do jednakosti u zarađivanju moglo doći tek 2069. godine.