Ukida se 200.000 aplikacija, provjerite vaše!

Gadget

Sredinom septembra, odmah nakon iPhone 8 lansiranja, koje Apple planira za 12. tog mjeseca, stići će iOS 11, koji će zahtjevati da sve aplikacije na njemu budu pokretane u 64-bitnom sistemu. Sve one koje to nisu – neće raditi uopšte!

U ovom trenutku, to znači da će 12. septembra „umrijeti“ oko 190.000 AppStore aplikacija, koje još uvijek iz 32-bitnog nisu prevedene u 64-bitni sistem. Ove aplikacije će i dalje biti dio AppStore ponude, ali neće biti dostupne uređajima sa iOS 11 sistemom, dok onima koji koriste iOS 10 i ranije ostaju na raspolaganju.

„Sječa“ aplikacija pogodiće najviše igre, kojih će biti zamrznuto oko 40.000, a potom aplikacije iz domena edukacije, zabave i tzv. „lifestyle“ aplikacije.

Da provjerite koje su vam aplikacije sve ugrožene zbog budućeg prelaska na iOS 11 pratite sljedeću putanju na svom iPhone, iPad ili iPod uređaju: Settings >General >About>Applications. Apple je već nakon najave iPhone 5S telefona rekao da će se izvršiti tranzicija na 64-bitne aplikacije, to ponovio nekoliko puta do sada, tako da su programeri imali dovoljno vremena da se pripreme. Oni koji nisu – mogu to da urade do 12. septembra.

Prelazak na 64-bitni sistem omogućiće stabilnije aplikacije, brži rad telefona, ali i duže trajanje baterije, odnosno manju potrošnju energije, objašnjava PhoneArena.