Microsoft predstavio najmoćniju konzolu za igrice

Gadget

Microsoft je tokom svoje konferencije za medije na sajmu E3 u Los Anđelesu svijetu predstavio novu konzolu za video igre imena Xbox One X

Konzola koja je do nedavno nosila kodno ime Project Scorpio biće, prema Microsoftovim tvrdnjama, najjača igrajuća konzola ikad napravljena. Motori sistema biće grafička kartica od šest teraflopa brzine 1,17 GHz i 12 gigabajta radne memorije.

Xbox One X bit će u stanju igre pokretati u 4K rezoluciju uz visoki dinamčki raspon boja, a moći će reprodukovati blu-ray diskove u 4K rezoluciji.

Xbox One X je najmanja konzola koju je Microsoft ikada napravio te će se zbog toga hladiti tečnošću, a ne ventilatorima. Konzola će su u SAD-u prodavati po cijeni od 499 dolara, dok će u Velikoj Britaniji biti dostupna za 449 funti.

Činjenica da će moći reprodukovati igre u 4K rezoluciji Microsoftov je najveći adut kada je riječ o Xboxu One X, a sve Xbox One igre moći će se igrati na novoj konzoli. Igre koje nisu rađene za Xbox One X trebale bi na novom sistemu raditi bolje.

Osim nove konzole, Microsoft je na konferenciji tokom sajma E3 najavio i da se trenutno radi na čak 42 igre za Xbox One X. Jedna od tih igara je i Forza Motorsport 7 koja će izaći 3. oktobra ove godine.