BMW i3 za 2018: Osvježenje bez unaprijeđenja autonomije

Automobil

Iako redizajn BMW-ovog električnog modela ne obuhvata povećanje autonomije u vožnji, tu je sportska i3s verzija koja stiže sa snažnijim motorom i boljim ubrzanjem

Za potencijalne kupce električnih automobila najvažnije je da novi ili restilizovani model ima veći radijus kretanja sa jednim punjenjem baterija u odnosu na prethodnika.

BMW je ovu vrstu unaprijeđenja ostavio za sljedeću generaciju modela i3, a varijanta za 2018. pretrpila je uglavnom samo kozmetičke promjene.

Tako su LED farovi sada standardni dio opreme, a u ponudi su i nove opcije boja spoljašnjosti.

Pored toga, osvježen je i dizajn eksterijera.

Kada je riječ o verziji i3s, ona ima sportskiji izgled zahvaljujući drugačijem prednjem dijelu, dodatnim detaljima na karoseriji, ali i sportskom oslanjanju i 40 mm većoj širini u odnosu na standardni BMW i3.

BMW i3s postavljen je na 20 inčne alu felne, a točkovi su širi pola inča (oko 1,25 cm) nego ranije.

Što se tiče voznih karakteristika, i3s može da se pohvali novim Sport modom vožnje i jačim elektromotorom koji isporučuje 186 ks (137 kW) i 270 Nm, što je 15-ak konjskih snaga i 20 Nm više u odnosu na agregat iz prethodne verzije modela i3.

BMW i3s od 0 do 100 km/h stiže za 6,9 s, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 160 km/h. U varijanti sa dodatnim benzincem, koji služi isključivo za generisanje električne energije, automobil je nešto sporiji (0-100 km/h za 7,7 s).

Autonomija je kao što je navedeno ostala nepromijenjena u odnosu na model za 2017.

Sa punim baterijema automobil može da pređe do 156 km, a sa dodatnim benzincem oko 290 km.