Azijske berze: Oprezno trgovanje na početku nedjelje

Berza

Na azijskim berzama u ponedjeljak se trguje oprezno, pri čemu podršku tržištima pružaju rekordi na Wall Streetu, dok je dolar stabilan nakon solidnih ekonomskih pokazatelja

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na dobitku 0,2 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,5 odsto. U Australiji su pale oko 0,4 odsto, dok se u Kini danas zbog praznika ne radi. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u blagom plusu.

Podršku tržištima pruža blagi, ali ipak rast cijena akcija na Wall Streetu u petak, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove rekordne nivoe. To se, između ostalog zahvaljuje drugoj procjeni prema kojoj je američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao za 1,2 odsto na godišnjem nivoe, više u odnosu na prvu procjenu od 0,7 odsto.

To, ipak, predstavlja usporavanje rasta BDP-a u odnosu na prethodni kvartal. Na Wall Streetu se u ponedjeljak zbog praznika ne radi, što je jedan od razloga, kažu analitičari, zbog čega su ulagači jutros na oprezu.

Suzdržani su, takođe, jer je Sjeverna Koreja ispalila još jedan projektil, koji je nakon nekoliko minuta pao u japansko more. Ipak, to nije pretjerano uznemirilo ulagače, pa je južnokorejski Kospi indeks u plusu sedmi dan zaredom, dostigavši novi rekordni nivo.

A cijene su nafte jutros stabilne nakon što su prošle nedjelje pale više od 1 odsto. Jutros je na američkom tržištu cijena barela oslabila jedan cent, na 49,79 dolara, dok se na londonskom tržištu stabilno kreće oko 52,15 dolara.

Na valutnim je tržištima dolar stabilan nakon što su mu u petak podršku pružili solidni ekonomski pokazatelji. Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 97,48 bodova, nakon što je prošle nedjelje, po prvi put nakon šest mjeseci, skliznuo ispod 97,00 bodova. Prema japanskoj valuti jutros se kurs dolara kreće oko 111,30 jena, koliko je iznosio i u petak na zatvaranju tržišta. U odnosu na evropsku valutu, dolar je blago ojačao, pa je cijena eura jutros skliznula 0,1 odsto, na 1,1165 dolara.