Sberbanka pokrenula arbitražu protiv Agrokora i 11 garanata u Londonu

Region

Ruska Sberbanka pokrenula je arbitražni postupak protiv hrvatskog prehrambenog i maloprodajnog koncerna Agrokor i 11 garanta pred Londonskim sudom za međunarodnu arbitražu o kreditima u iznosu od 450 miliona eura (531 milion eura), koju je banka pozajmila Agrokoru, saopštila je koncernova kompanija Ledo

Sberbank tvrdi da bi Agrokor trebao otplatiti zajmove kao rezultat postupka vanredne uprave koji je trenutno u toku u koncernu, saopštio je Ledo, koji je jedan od garanata, u podnesku Zagrebačkoj berzi. Paralelno sa procesom arbitraže, povjerenik Agrokora, Ante Ramljak, podnio je zahtjev engleskom sudu da se vanredni administrativni postupci prepoznaju u Engleskoj i Velsu.

„Strane u arbitraži su pristale na mirovanje arbitražnog postupka sve dok se Ramljakov zahtjev ne riješi, a što očekujemo najranije u novembru 2017. godine“, naglasio je Ledo.

Kompanija je takođe izvijestila da je Sberbanka pokrenula slučaj protiv nje pred beogradskim trgovačkim sudom. Ledo je objasnio da je dobio odluku o privremenoj sudskoj zabrani, kojom je zabranjeno raspolaganje i opterećenje 100% udjela u Frikomu.

Taj udio služi kao kolateral na dug od 100 miliona eura Sberbanci, što je proizašlo iz vremena kada je Ledo služio kao garant za kredite davane Agrokoru. Ledo se sprema žaliti na odluku beogradskog suda, navodi se u saopštenju.