Na prodaju trinaest Merkurovih trgovačkih centara u Sloveniji

Heta Asset Resolution, banka bivše austrijske banke Hypo Alpe Adria International, objavila je javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu 13 trgovačkih centara Merkura u Sloveniji koji su dugoročno dati u najam društvu Merkur Trgovina

Kako se navodi u obavještenju objavljenom na Hetinoj internet stranici, riječ je o portfelju više od 125.000 metara kvadratnih bruto površine, od toga više od 110.000 kvadratnih metara površine za zakup. Sveobuhvatni portfelj trgovačkih nekretnina uključuje 13 trgovačkih centara u 11 gradova širom Slovenije.

Centri, koji su u vlasništvu Hete, zauzeti su 98 posto i dugoročno dati u najam društvu Merkur Trgovina, vodećem slovenskom trgovcu na području prodaje proizvoda za gradnju, obnovu i održavanje kuća u Sloveniji. Riječ je o 13 od ukupno 23 trgovačka centra u kojima posluje Merkur.

Prodaja Merkurovih trgovačkih centara, koji su nakon stečaja starog Merkura i izdvajanja društva Merkur trgovina i Merkur Nekretnine ostali u rukama loše banke bivše austrijske banke Hypo Alpe Adria International najavljuje se već neko vrijeme. U januaru je Heta objavila javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu potraživanja Merkura u stečaju u iznosu od 34,2 miliona eura.

Na prodaji je i samo društvo Merkur, kojeg u stečajnom postupku Merkura prodaje stečajna upravnica Simona Goriup. Međutim, nakon odustajanja hrvatskog Peveca mogućeg novog kupca nije bilo. Krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda po početnoj cijeni ne manjoj od 28.550.000 eura istekao je 16. januara.

Može se očekivati da će u kupovinu trgovačkih centara uključiti sama Merkur Trgovina, u kojoj kupovinu nekretnina vide kao odbranu tržišnog udjela. Merkur Trgovina, koja je za sedam miliona eura kupila centar u Hudinji, ima na računu više od deset miliona slobodnih novčanih sredstava, koje namjerava upotrijebiti za dalje kupovine trgovačkih centara, možda čak i za širenje na druga tržišta, piše Finance.