Tesla Motors pretekao GM i postao najvrednija američka automobilska kompanija

Tesla Motors u ponedjeljak je po tržišnoj vrijednosti nadmašio automobilskog giganta General Motors, što je prvi put u istoriji da je najvrednija američka automobilska kompanija postala jedna koja nema sjedište u Detroitu, centru automobilske industrije SAD-a

Cijena akcije Tesle, čije je sjedište u kalifornijskom gradu Palo Altu, porasla je u ponedjeljak 3,3 odsto, na rekordnih 312 dolara, pa je njena tržišna vrijednosti dostigla 50,887 milijardi dolara, oko milion dolara više nego što na tržištu vrijedi GM.

Cijena akcije Tesle snažno raste od prije desetak dana, kada je kompanija objavila podatke o rekordnim isporukama vozila u prva tri ovogodišnja mjeseca, pa je tada tržišna vrijednost tog proizvođača električnih automobila nadmašila vrijednost Forda.

Juče je vrijednost Tesle nadmašila i GM-ovu, iako i Ford i GM proizvode i prodaju daleko više automobila nego Tesla.

Tesla je prošle godine isporučio 76 hiljada električnih automobila, dok je GM prodao 10 miliona, a Ford 6,7 miliona vozila.

Iako Tesla ne posluje s dobiti, za razliku od GM-a i Forda, ulagači vjeruju u potencijal rasta i razvoja Tesle, s obzirom da kompanija ove godine planira pokrenuti prodaju jeftinijeg vozila Modela 3 na američkom tržištu, za kojeg se nadaju da će imati veliki tržišni odjek. Uz to, Tesla je u izgradnju fabrike za proizvodnju baterija u Nevadi uložio 5 milijardi dolara, a kada bude do kraja opremljena i dovršena, biće to najveća zgrada na svijetu.

Elon Musk, osnivač i izvršni direktor Tesle, nada se da će time kompanija unaprijediti inovacijski potencijal te smanjiti troškove proizvodnje baterija za 30 odsto. Osim baterija za automobile, fabrika će proizvoditi baterije za domaćinstva i poslovne namjene.

Ulagači vjeruju da će Muskovi potezi dovesti do revolucije u automobilskoj i energetskoj industriji. Uz to, Musk je najavio da će u 2018. godini Tesla proizvoditi oko 500.000 vozila, znatno više nego sada, pa je cijena akcije te kompanije u posljednjih mjesec dana skočila 35 odsto.

Skeptici, međutim, smatraju da su Muskovi ciljevi nerealni i da će GM, Ford i drugi bogatiji proizvođači, kada ojačaju svoju ponudu električnih automobila, ponovno po vrijednosti nadmašiti Teslu, ali ima i drugačijih mišljenja.

Jeffrey Gundlach, koji u fondu DoubleLine Capital upravlja portfeljom vrednim 105 milijardi dolara smatra da je tržišna vrijednost Tesle ludo visoka, ako tu kompaniju gledate samo kao proizvođača automobila, ali ako je gledate i kao proizvođača baterija – koji se širi i uvodi inovacije u industriju – možda je njena tržišna vrijednost realna.

I dok je tržišna vrijednost Tesle nadmašila Fordovu i GM-ovu, i dalje znatno zaostaje za japanskom Toyotom, koja na tržištu vrijedi 173 milijarde dolara.