Wall Street: Oprez na berzama na kraju nedjelje

Berza

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi ostali gotovo nepromjenjeni jer su ulagači oprezni zbog približavanja uragana Irma Floridi

Dow Jones oslabio je 0,10 odsto, na 21.784 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,02 odsto, na 2.465 bodova, a Nasdaq indeks ojačao 0,07 odsto, na 6.397 bodova.

Ulagači su jučer bili oprezni jer nije bilo podsticajnih ekonomskih vesti, pa su pratili vijesti o uraganu Irma koji je naneo velike štete na području Kariba i približava se Floridi.

“Na tržištu vlada nesigurnost jer bi Irma mogla pogoditi Floridu. Niko ne zna kakve bi štete taj uragan mogao naneti. A štete bi, zajedno s onima od nedavnog uragana Harvey koji je pogodio Teksas, mogle kratkoročno negativno uticati na rast ekonomije i zarada, pa su verovatno zbog toga ulagači oprezni”, kaže John Praveen, direktor u firmi Prudential International Investments Advisers.

Zbog mogućih velikih šteta, pod pritiskom su juče bile akcije osiguravajućih društava, pa je Dow Jones indeks tog sektora potonuo 1,9 odsto.

Još je više, 3,6 odsto, pao S&P indeks medijskog sektor, što je posljedica loših vijesti iz nekoliko medijskih kompanija.

Cijena akcije Comcasta pala je više od 6 odsto jer je taj kablovski operater izvijestio o padu broja pretplatnika, dok je akcija Disneya pojeftinila više od 4 odsto jer je taj medijski div upozorio na slabiji rast dobiti.

S druge strane, podršku tržištima pružio je juče rast cijena akcija u zdravstvenom i tehnološkom sektoru.

“S obzirom kakva nervoza vlada u svetu, tržištu ide sasvim dobro”, kaže Peter Tuz, predsjednik firme Chase Investment Counsel.

Osim uragana Irma, ranije ove nedjelje ulagače su uznemirile geopolitičke tenzije zbog novog nuklearnog pokusa Severne Koreje.

Uprkos tome, S&P 500 indeks kreće se nedaleko od najviših nivoa u istoriji jer ga, kažu analitičari, podržavaju dobre zarade kompanija i stabilan rast najveće svjetske ekonomije.

A na evropskim berzama su cijene akcije juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,58 odsto, na 7.396 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,67 odsto, na 12.296 bodova, a pariski CAC 0,26 odsto, na 5.114 bodova.