Azijske berze: Akcije pale na kraju nedjelje

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene akcija pale jer ulagače nije impresionirao dugoočekivani plan američke vlade o smanjenju poreza, ali tržištima podršku pruža stabilan rast svjetske ekonomije

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,4 odsto. U Australiji su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 odsto, nakon što je juče dostigao najviši nivo od juna 2015.

Azijske ulagače nije impresionirao juče predstavljen plan američke vlade o smanjenju poreza, prema kojem bi se poreska stopa kompanijama srezala s 35 na 15 odsto, a smanjili bi se i porezi malim firmama, kao i porezi na povlačenje dobiti američkih kompanija iz inostranstva u zemlju. Iako vlada predsjednika Donalda Trumpa to najavljuje kao najveći rez poreza u istoriji, njen plan koji stane na jednu stranicu nije dao odgovor kako se namjerava nadoknaditi smanjenje proračunskih prihoda, odnosno zadržati deficit pod kontrolom.

Tržištima podršku pružaju rast ekonomija u regiji, dobri poslovni rezultati kompanija i splašnjavanje političkih rizika nakon što je u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora pobijedio centrista Emmanuel Macron.

S druge strane, loše na tržišta utiče pad cijena nafte jer se ulagači plaše da je jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje i dalje veliki.

Zbog toga je cijena barela na londonskom tržištu jutros skliznula 0,3 odsto, na 51,65 dolara, pa je u odnosu na njen vrhunac u aprilu u minusu gotovo 9 odsto.

A na valutnim tržištima vlada oprez uoči današnje sjednice Evropske centralne banke (ECB). Doduše, ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici niti značajnije najave, ali uvijek su moguća iznenađenja.

Jutros se kurs eura prema američkoj valuti kreće oko 1,0910 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0945 dolara. I dok je prema euru porasla, cijena dolara prema japanskoj valuti skliznula je jutros na 111,20 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 111,35 jena.