Fed najavio dizanje kamata u decembru, skok akcija banaka

Berza

Američki berzanski pokazatelji osvojili su nove rekorde nakon što je Fed na svom zasijedanju ukazao da će doći do još jednog porasta kamata do kraja godine, kao i da će započeti smanjivanje portfolija dužničkih hartija u oktobru

Dow Jones je dostigao novu rekordnu vrijednost od 22.412,6 poena, a najveći rast su zabilježili JPMorgan i Goldman Sachs. Indeks S&P500 je takođe osvojio novi rekord od 2.508,2 poena, a vodeći sektori bili su industrijske akcije i sektor energetike. Jedino je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, zabilježio neveliki pad na 6.456 poena. Banke su redom zabilježile rast veći od 1% i to: PNC Financial Services, Bank of America i Citi.

Evropske akcije registrovale su mješovita kretanja na jučerašnjem trgovanju. Britanski FTSE je ostvario blagi pad na skoro 7.272 poena, dok su francuski CAC i njemački DAX porasli po 0,1% na 5.241,7 i 12.569,2 poena, respektivno. Akcije ThyssenKrupp- bile su među vodećim dobitnicima, nakon objave da je došlo do preliminarnog sporazuma sa Tata Steel-om o međusobnom spajanju evropskih operacija sa čelikom, što bi dovelo do stvaranja druge najveće čeličane na području Evrope.

Nafta se snažno oporavila, WTI je rastom od 1,9% dostigao 50,3 USD po barelu dok je Brent istim procentualnim rastom dostigao 56,2 USD po barelu.