Potop akcija na berzama zbog koronavirusa

Berza

Blumberg ukazuje da referentna vrijednost koja prati sektor ima najgoru sedmicu od finansijske krize 2008. godine, ukazujući da akcije firmi u oblasti putovanja ispadaju najveći evropski gubitnici od izbijanja koronavirusa.

Gubici se ubrzavaju, a samo juče vrijednost je opala za tri odsto. Glavni analitičar tržišta u kompaniji CMC Markets Majkl Hjuson ukazuje da je, što duže traje epidemija koronavirusa, izvjesnije da će ljudi odlagati putovanja za praznike i ljetovanja.

“Nedavni padovi u ovim sektorima pokazuju da su investitori zabrinuti zbog značajnog uticaja na rezervacije i prihode”, dodaje Hjuson.

Dionice su potonule nakon što su slučajevi zaraze koronavirusom prijavljeni na Tenerifima, u Kataloniji, Austriji, Hrvatskoj i Švajcarskoj, a rastu u sjevernoj Italiji. Takođe, i u Latinskoj Americi registrovan je prvi slučaj.

Berzanski indeks 600 za putovanja niži je za gotovo 12 odsto u odnosu na vrhunac 19. februara.

Veliki gubici zabilježeni su u velikim avio-kompanijama koje imaju letove za Kinu, poput Air Fransa i KLM-a, Lufthanze, British Airwavesa.

U velikim problemima su i operatori na aerodromima, poput njemačkog “Fraport AG”. Blumberg navodi da su cijene akcija pojedinih operatora padale i u dvocifrenim procentima.

Agencija takođe ukazuje i na veliki pad akcija španske kompanije za rezervacije “Amadeus” – na berzi u SAD vrijednost je opala za više od 10 odsto.

Epidemija koronavirusa takođe može uticati na lance hotela Akor, Interkontinental, NH grupu, ali i na američki Hilton i Meriot.

Smanjen je i broj uplaćenih aranžmana za krstarenje kruzerima, pošto je veliki broj brodova već u karantinu. Stručnjaci ukazuju da je broj rezervacija pada u dvocifrenim procentima u Evropi i SAD. Neke kompanije nude popust zbog velikog broj otkaza.