Investicije Izraela u Srbiji premašile milijardu eura

Region

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alone Fišer Kam izjavila je da su investicije te zemlje u Srbiji premašile milijardu eura

Ona je dodala i da je povećan interes izraelskih kompanija, prije svega u sektoru energetike, “čistih tehnologija” i tehnologija prečišćavanja voda.

“Od 2000. godine uložena je milijarda eura u sektor nekretnina, dok turizam za prvih šest mjeseci ove godine bilježi povećanje od 300 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine”, rekla je ona.

Dodala je da je u 2017. godini Srbiju posjetilo oko 20.000 turista iz Izraela i da se očekuje da će broj turista ove godine biti veći od 50.000.

Fišer Kam je ocijenila da je za izraelske turiste važno jevrejsko naslijeđe u Srbiji, pa turisti obilaze te istorijske spomenike.

Dodala je da je “Srbija idealna destinacija zbog blizine, dobre ponude restorana, zabavnog noćnog života, kombinacije prirodnih ljepota – planina, rijeka, banja, a i sličnog mentaliteta.

Podsjetila je da je nedavno sklopljen ugovor izraelske kompanije o učešću u vjetroparku Kovačica, gdje je uloženo oko 200 miliona evra.

“Izraelska i srpska privreda su vrlo kompatibilne, Srbija ima potrebe za razvoj oblasti ‘čistih’ tehnologija, obnovljivih izvora energije i agrotehnologije, dok Izrael ima tehnologiju, pa kombinacija ta dva faktora može da proizvede veoma dobar rezultat”, rekla je Fišer Kam.

Ulaganje izraelskih investitora pretežno u šoping molove Fišer Kam je objasnila činjenicom da “imaju iskustva jer šoping molove grade svuda u svijetu”.

Ona je precizirala da je između dvije zemlje potpisan sporazum o zaštiti investicija i saradnji u poljoprivredi, a slijedi ratifikacija sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Na pitanje da li dolazak izraelskih kompanija znači da je ulaganje u Srbiji sigurno, izraelska ambasadorka ocijenila je da “sigurnost i investicije ne idu zajedno”.

“Rizik je sastavni dio investiranja, to se pokazalo na primjeru najrazvijenije ekonomije svijeta tokom svjetske ekonomske krize 2008. godine”, rekla je Fišer Kam.