Cijene nekretnina u Hrvatskoj nezaustavljivo rastu

Region

Cijene stanova i kuća u Hrvatskoj nezaustavljivo rastu, a u Zagrebu, gdje su nekretnine najtraženije, kao i na obali, porasle su za osam do čak 20 odsto.

Na bujanje cijena, kažu strucnjaci, najviše utiču subvencionisani stambeni krediti za mlade, manjak kvalitetne novogradnje te skupi građevinski radnici, prenosi portal SEEbiz.

U Dubrovniku, Opatiji, Splitu i Zagrebu najskuplji su stambeni kvadrati. Najjeftiniji su u Vukovaru, Sisku i Slavonskom Brodu. Cijene stanova i kuća u Dubrovniku ponovo lete u nebo, a prosečna cijena kvadrata je od 3,5 do 4.000 evra.

Zanimljivo je da su čak 80 odsto kupaca Hrvati, navodi HRT.

“Cijene će definitivno i dalje rasti bez obzira na špekulacije jer ima dosta novogradnji”, tvrdi Frano Bezić iz agencije za nekretnine u Dubrovniku.

Investitori su dobro iskoristili niske kamate na kredite i državne subvencije za mlade. Povećavaju cijene, a sve to na ruku ide više prodavcima nego kupcima.

Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kaže da, kada vode strance po gradu, oni ostaju zatečeni visokim cijenama nekretnina.

“Kažu da to nije u skladu s vašim dohocima”, dodaje on.

Stanogradnja se u Zagrebu zahuktala, gradi se na hiljade stanova. Investicijski boom podigao je cijene nekretnina na oko 2 hiljade evra po kvadratu.