MMF odobrio Srbiji novi stend-baj aranžman

Region

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je danas Srbiji novi stend-baj aranžam koji će biti dodatna podrška u suočavanju s globalnim rizicima i pozitivan signal za sve potencijalne investitore.

Odbor izvršnih direktora MMF-a odobrio je Srbiji stend-baj aranžman u iznosu od 290 odsto kvote ove zemlje u MMF-u u trajanju od 24 mjeseca, kao podršku dogovorenom ekonomskom programu, saopšteno je iz Narodne banke Srbije (NBS).

Sa sastanka je poručeno da je novi aranžman usmjeren na očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede na energetsku krizu kroz reforme u domaćem energetskom sektoru i zaštitu najranjivijih kategorija i podsticanje visokog, ekološkog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.

Istovremeno, Odbor izvršnih direktora MMF-a pozitivno je ocijenio ostvarene rezultate u okviru trećeg razmatranja Instrumenta za koordinaciju politike, prenosi Tanjug.

Novi aranžman MMF-a zamijenio je postojeći Instrument za koordinaciju politike, uz odgovarajuća prilagođavanja makroekonomske politike kojima se uvažavaju aktuelni izazovi na globalnom nivou. Takođe, predstavlja podršku za dalje sprovođenje strukturnih reformi, s fokusom na sektor energetike.

MMF je ocijenio da srpska ekonomija ima dobre mehanizme odbrane od rizika, uključujući adekvatne devizne rezerve, umjereni nivo spoljnog i javnog duga, dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sektor.

Ocijenjeno je da je reakcija monetarne politike odgovarajuća u uslovima aktuelnih inflatornih pritisaka, kao i da tekuće pooštravanje monetarne politike ima ključnu ulogu u sprečavanju dužeg trajanja inflacije.

Iz Narodne banke Srbije navode da novi stend-baj aranžman obezbjeđuje još jedan zaštitni sloj u periodu izazova i neizvesnosti na globalnom nivou, kao i da će biti dodatna podrška u suočavanju sa globalnim rizicima i pozitivan signal za sve potencijalne investitore.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je istakla da u Srbiji nastavljaju da čuvaju stabilnost i sprovode reforme, uz punu koordinaciju politika i neophodnu diversifikaciju izvora finansiranja u aktuelnim globalnim uslovima.

Tabakovićeva je navela da se izazovi i rizici nisu smanjili već je to samo pojačalo riješenost Srbije da istraju i dalje stvaraju uslove za prosperitet onih za koje i s kojima rade – građane i privredu.