Dobre navike koje vode do značajnih ušteda

Living

Istina, svaka promjena može biti veoma izazovna, ali zašto ne bismo napravili mali eksperiment i provjerili da li je tačna tvrdnja, koju mnogi stručnjaci ističu, da je za sticanje nove navike potreban 21 dan njenog kontinuiranog ponavljanja?

Razmislite: ako vam iste te navike mogu pomoći da uradite nešto dobro za sebe, okolinu, ali i svoj novčanik, zbog čega im onda ne biste dali šansu bar tokom naredne tri sedmice? Nepunih mjesec dana posvećenosti nečemu što nosi višestruke koristi ne zvuči loše, naročito ako često pomislite nešto od sljedećeg:

„Nemam šta da obučem.“

Odvojte ono što već dugo ne nosite, kao i sve za šta se pitate šta uopšte radi u vašem garderoberu. Razmislite kome to od vama bliskih osoba možete pokloniti ili jednostavno donirajte putem humanitarnih organizacija ili odložite u posebne kontejnere za polovnu odjeću.

Postoji li uopšte neko kome ova misao nikada nije prošla kroz glavu? Sumnjamo, baš kao što ne vjerujemo u to da ne postoji neki magnet koji nas privlači da uđemo u butik na čijem izlogu je krupnim slovima istaknut natpis „Finalna rasprodaja“ ili „Sniženje do 70%“. Da ne pričamo o momentu kada vidimo da je u naš omiljeni butik stigla nova kolekcija, pa kažemo sebi: „Neću ništa kupiti, samo ću da vidim šta su dobili“.

Prije nego što se sljedećeg puta zaputite ka šoping centru ili zaplovite morima onlajn prodaje, preporučujemo da se bacite na mini fizičku aktivnost u vidu prečišćavanja ormara. Odvojte ono što već dugo ne nosite, kao i sve za šta se pitate šta uopšte radi u vašem garderoberu. Razmislite kome to od vama bliskih osoba možete pokloniti ili jednostavno donirajte putem humanitarnih organizacija ili odložite u posebne kontejnere za polovnu odjeću.

Takođe, promislite o načinima na koje jedan odjevni komad možete iskoristiti za više kombinacija. Sjetite se i toga da su detalji, poput broša, šala ili marame, dovoljni da potpuno osvježe ono što planirate nositi na posao ili u popodnevnu šetnju, a ako vam je baš ta plava haljina dosadila, malo vremena i vješte ruke biće dovoljne da za tili čas od nje napravite suknju i bluzu kao sa modne piste.

„Ja sâm ne mogu puno učiniti za planetu.“

Šta mislite o tome da narednog jutra prošetate do posla? Ili da na trening odete biciklom? I nije valjda da vam je taj električni trotinet već dosadio, pa ga ne vozite više od sedam dana?

Vodu racionalno trošite, a ne zaboravite i da izvadite punjač za telefon iz utičnice kada ga ne koristite, da isključite TV kada ga ne gledate, kao i svjetlo u prostoriji u kojoj ne boravite.

Razumije se, pojedine situacije ⎼ poput sedmične kupovine namirnica i kućnih potrepština (koja je, uzgred, još jedan od načina za ostvarenje uštede, jer ćete izbjeći svakodnevni odlazak do obližnje prodavnice i impulsivnu kupovinu grickalica, slatkiša, akcijskih proizvoda i ostalih artikala iz kategorije „mamipare“ :)) ⎼ zahtijevaju upotrebu automobila. Za sve ostale prilike, razmislite o alternativnim, „zelenijim“,  načinima stizanja do svog odredišta.

Vodu racionalno trošite, a ne zaboravite i da izvadite punjač za telefon iz utičnice kada ga ne koristite, da isključite TV kada ga ne gledate, kao i svjetlo u prostoriji u kojoj ne boravite. Sjetite se i da štedne sijalice imaju duži vijek trajanja od običnih, a da uz to koriste manje električne energije. U nabavku sijalica, ali i u svaku drugu, ponesite sa sobom ceger.

Kad smo već kod nabavke, uvijek birajte zdravije i prihvatljivije proizvode ⎼ za održavanje domaćinstva neka to budu prirodni ili proizvodi sa istaknutim „toxic free“ natpisom, a pri izboru dezodoransa, opredijelite se za one sa oznakom „ozone friendly“. I sigurno znate da na internetu možete pronaći bezbroj recepata za proizvode za njegu kose, lica i tijela na prirodnoj bazi, koji se prave od sastojaka koje već imate u svom domu, zar ne?

Nećemo zaboraviti ni reciklažu ⎼ razdvajajte otpad i selektivno ga bacajte, ali kada je hrana u pitanju, znajte da većinu ostataka od današnjeg ručka uz malo mašte možete iskoristiti za naredni obrok. Neka aromatično bilje, koje možete uzgajati na balkonu umjesto da ga kupujete, bude vaš glavni adut.

„Polovno nikad nije kao novo.“

Svima nam se bar jednom desilo da pomislimo kako neko hoće samo da se otarasi neke polovne stvari i jedino zbog toga preuveličava njene karakteristike, dok je pravo stanje daleko od sveg tog hvalospjeva. Ipak, zbog toga ne treba da sumnjamo u kvalitet baš svih polovnih automobila, telefona, sprava za vježbanje i svega ostalog što se može naći na sajtovima za prodaju polovnih stvari, ili garderobe koju možemo vidjeti na sve popularnijim „blog sale“ profilima na društvenim mrežamaa.

Uvidom i provjerom ili upitom za plaćanje pouzećem možemo dobiti priliku da vidimo pravo stanje proizvoda, i ako ono ispuni naša očekivanja, ostvariti saradnju, na obostrano zadovoljstvo i korist.

Sve ovo je samo dio duge liste malih trikova koji vam mogu pomoći da se osjećate bolje, ali i da uštedite više. Naravno, postoje i stvari na kojima nipošto ne treba štedjeti. O tome vam govorimo u narednom blog-postu, a do tada nas izvještavajte kako napreduje usvajanje novih dobrih navika.