Rosnjeft: Hrvatska nam je najvažnija za regionalne planove

Energija

Čelni čovjek ruske naftne kompanije Rosnjefta Igor Sečin izjavio je kako Hrvatska zauzima centralno mjesto u Rosnjeftovoj strategiji regionalnog razvoja

On je dodao i da razmatraju mogućnosti ulaska u vlasničku strukturu Ine.

Pojasnio je kako im je Hrvatska interesantna iz više razloga – od strateške vrijednosti Inine imovine do lokacije naftnih terminala preko kojih ruska kompanija može da trguje svojim proizvodima u okruženju.

Sve to može da bude temelj stvaranja centra trgovine usmjerenog na tržište Mediterana i centralne Evrope, rekao je Sečin u intervjuu za Jutarnji list.

Naglasio je kako je upoznat s činjenicom da je hrvatska Vlada već nekoliko puta izjavila da očekuje modernizaciju rafinerija, međutim da je mađarski MOL, kao najveći dioničar Ine, najavio planove za zatvaranje postrojenja u Sisku tvrdeći da proizvodnja navodno nije isplativa i da radnika ima previše.

„Ako Rosnjeft uđe u vlasničku strukturu Ine, kompanijina postrojenja biće modernizovana i moći će da proizvode naftne derivate u okvirima tržišne rentabilnosti“, rekao je Sečin.

Odgovarajući na pitanje na čemu temelji svoje prognoze da Inine rafinerije mogu biti konkurentne, Sečin je istakao kako primjećuje da pad cijena nafte nije doveo do pada cijena naftnih derivata u Evropi jer je pojeftinjenje sirovine bilo kompenzovano povećanjem akciza.

„U tom kontekstu rafinerije na Mediteranu imaju značajni potencijal zahvaljujući prednostima u logistici“, rekao je dodavši kako zbog toga razmatraju mogućnost jačanja svog prisustva na ovom tržištu.

„Kroz stvaranje integrisanog lanca ‘proizvodnja – prerada – prodaja’, želimo da dopremo do krajnjeg potrošača. To možemo da ostavrimo u Hrvatskoj i zato sam siguran da potencijal za razvoj postoji te da ćemo uspjeti da izgradimo strateško partnerstvo s hrvatskom Vladom u Ini“, rekao je Sečin.