Kako će Hrvatska dalje u slučaju INA-MOL

Nakon što je izgubljena arbitraža u slučaju INA-MOL, postavlja se pitanje koliko bi Hrvatsku mogao da košta otkup naftne kompanije INA od Mađara

Pitanje se postavlja i na koji način bi Hrvatska mogla da nađe novac za to, kao i koji su tačno detalji odluke Arbitražnog suda u Ženevi gdje je Hrvatska izgubila spor sa MOL-om.

– Donijeta je jedna državnička, strateška odluka. Donijeta je zrelo. Možda je trebalo već prije početi razgovore sa MOL-om o modalitetima izlaska – rekao je naftni stručnjak Davor Štern komentarišući odluku Vlade o kupovini udela MOL-a u INI, prenosi hrvatski Poslovni dnevnik. Štern kaže da sada treba početi sa snažnom diplomatskom aktivnošću, da bi se na miran i dobar način izašlo iz ove situacije. Smatra da za cijeli proces treba tri do šest mjeseci, s tim da Hrvatska treba da angažuje dobre savjetnike.

U slučaju otkupa MOL-ovog udjela radi se o više od 10 milijardi kuna

Pokretanje arbitraže bio je nužan korak, kao odgovor na arbitražu MOL-a koja je na sudu u Vašingtonu. Iako će gubitak parnice biti skup za Hrvatsku, krivica se pripisuje hrvatskoj politici. Ali, svakako, može doprinijeti da se Hrvatska koncentriše na svoju energetsku budućnost, da koristi resurse koje ima, a koji će dati podstrek boljoj i savremenijoj INI.

– Odluku (o kupovini) smo primili s oduševljenjem – izjavio je Predrag Sekulić iz sindikata Nova solidarnost. – O tome šta MOL radi INI govorili smo četiri, pet godina. Nadamo se da će se ova agonija završiti. Pozivamo na razum i uključivanje naftnih stručnjaka i svih drugih kako bi proces završili – dodaje Sekulić.