CME Grupa najavila trgovanje fjučersima bitkoina – Vrijednost premašila 7.000 dolara

Valuta

Bitkoin je nastavio svoj petodnevni talas rasta od 5.750 dolara, koliko je njegova vrijednost iznosila 28. oktobra do preko 7.000 dolara, koliko je vrijedio juče

Zaključak je da je bitkoinovo probijanje novih maksmalnih granica povezano sa njegovom sve većom integracijom u redovne finansije.

Samo juče, CME Grupa, mjesto najveće svjetske razmjene opcija je najavila da će do kraja 2017. godine početi trgovanje bitkoinovim fjučersima. CME Grupa je najveća berza za trgovinu opcijama i fjučersima na svijetu, a pored toga je i vlasnik trgovačke berze u Čikagu, trgovačkog odbora u Čikagu, trgovačke berze u Njujorku i trgovačkog odbora Kanzas Sitija.

Nakon objavljivanja ovih rezultata, Bloomberg je objavio da CME-ov imprimatur čini bitkoin “legitimnim” u svetu finansija. CME tako polako postaje najnoviji mainstream igrač koji je prešao na bitkoin, a posebno nakon najave kompanije Chicago Board Options Exchange (CBOE) da će ubuduće trgovati bitkoin opcijama i fjučersima, i nakon što je LedgerX otvorio svoje tržište za trgovanje bitkoin fjučersima.

Trgovanje bitkonskim fjučersima na regulisanim tržištima, naročito od strane velikih entiteta kao što su CBOE i CME, otvara mogućnost da bi u bliskoj budućnosti bilo realno i stvaranje bitkoin ETF fonda može postići. Kada je SEC odbio pokušaje braće Vinklvos da registruju takav ETF, početkom ove godine, regulator je takođe istakao da bi mogao da razmotri odluku, ukoliko dođe do rasta na tržištu fjučersa.

Sa rastućim prihvatanjem bitkoina od strane finansijera i trgovaca sa Volstrita, nebo je granica za ovu digitalnu valutu. Iako tržišna kapitalizacija bitkoina vrijedi 116 milijardi dolara, ona je ipak manja u poređenju sa tržištem derivata od 639 biliona dolara. Ako bi čak i najmanji dio tih sredstava ušao u bitkoin, njegova vrijednost bi bila nezamisliva.