Gugl manipulisao podacima korisnika i rezultatima pretraživanja, pokrenuta istraga

Tehnologija

Američka savezna država Mizuri pokrenula je u istragu protiv Gugla zbog sumnje da manipuliše podacima korisnika i rezultatima pretraživanja i da time narušava ravnopravnu tržišnu utakmicu

Državni tužilac savezne države Misuri Džoš Hauli izdao je nalog Guglu da dostavi dokumente potrebne kako bi se utvrdilo je li kompanija prekršila zakone o zaštiti ravnoparavnog takmičenja i zaštiti potrošača.

“Postoje dobri razlozi za sumnju da Gugl u postupcima ne vodi računa o interesu građana države Mizuri”, konstatovao je Hauli.

Vlasti nastoje da utvrde da je Gugl koristio ogromne količine podataka koje prikuplja s mobilnih uređaja, upita za pretraživanje Interneta i transakcija kartica.

Američki regulatori su pokrenuli istragu protiv Gugla i 2013. godine da bi se Savezna komisija za trgovanje potom nagodila s kompanijom. U sklopu te nagodbe Gugl je pristao da izmijeni pojedine poslovne prakse kojima su prema FTC-u nastojali da ograniče konkurenciju na pojedinim tržištima.

Portparol američkog diva kazao je da još nisu dobili zahtjev za dostavom dokumenata države Missouri, ističući da su uspostavili “snažne mehanizme zaštite privatnosti za korisnike”.

Istraga u Missouriju nadovezuje se na niz onih pokrenutih u Evropi, kada je Evropska unija u junu odredila kaznu od 2,4 milijarde eura zbog kršenja zakona o ravnopravnom tržištu. Gugl se žalio na odluku kojom je Evropska komisija utvrdila da je u rezultatima pretraživanja nepropisno isticao vlastitu uslugu kupovine preko Interneta.