Nokia ulazi na tržište pametnih televizora

Nokia je odlučila da proširi svoje poslovanje u još jednom smjeru, u smjeru pametnih televizora. Ali pritom će biti oprezni te neće krenuti s globalnom ponudom, već limitiranom, samo za kupce iz Indije.

Na tamošnjem tržištu svoje će pametne televizore nuditi preko indijskog Flipkarta. Tehničkih podataka o Nokijinim televizorima za sada nema previše no neke su stavke ipak poznate.

Ovih dana su se u medijima počele pojavljivati informacije kako će Nokijini televizori imati Ultra HD ekran 4K. Za sada se spominje samo jedna dijagonala zaslona, od 55″. Što se tehnologija tiče Nokijini televizori imaće JBL Audio tehnologiju za potrebe zvuka te inteligentnu Dimming tehnologiju koja će na temelju specijalnog algoritma nuditi bolji kontrast i „dublju” crnu boju u odnosu na konkurenciju.

Nokia Smart Tv temeljiće se na Android platformi, tačnije na Androidu 9.0 (Pie). Izvor navodi kako će imati podršku za Google Play, što znači kako će korisnici imati pristup mnoštvu Android aplikacija kojima će moći da poboljšaju svoje multimedijalno iskustvo. Zvanično predstavljanje očekuje se tokom decembra 2019.