Održana 60. dodjela nagrada Gremi, Bruno Mars ubjedljiv pobjednik

Najprestižnije nagrade u svijetu muzike su ovaj put kući ponijela i neka prilično neočekivana imena

Američki pevač Bruno Mars osvojio je tri od četiri glavne nagrade na svečanosti uručenja Gremi nagrada u Njujorku, osvojivši kategoriju za najbolji album godine za 24KMagic, snimak godine za glavnu numeru na tom albumu i pjesmu godine za That’s What I Like.

Tridesetdvogodišnji muzičar je osvojio šest nagrada na sinoćnjoj 60. dodjeli Gremi nagrada i pobijedio nekoliko nominovanih favorita uključujući Džej Zija i Hendrik Lamara, za glavno priznanje, najbolji album.

Veče u kojem su uručivane nagrade je bilo novi udarac za hip hop muzičare koji su samo dva puta osvojili album godine, a posljednji put prije 15 godina.

Za Džej Zija koji je imao osam nominacija veče se pretvorilo u košmar i ostao je bez glavnih nagrada. Veteran hiphopa koji je već 21 put osvojio Gremi je u tri vodeće kategorije izgubio od Bruna Marsa i u tri podkategorije od kalifornijskog repera Kendrika Lamara.

Kendrik Lamar je osvojio pet zlatnih gramofona, za četiri rep kategorije i za najbolji video za Humble. Lamar je takođe otvorio ceremoniju izvođenjem svoje numere XXX sa Bonom iz grupe Jutu i grupom mladića obučenim u crno sa maskama, jedne od najangažovanijih numera sa njegovog albuma Damn koji govori o ubistvima crnih mladića u SAD.

Alesija Kara je osvojila nagradu za najboljeg novog umjetnika i time bila jedina žena izvođač koja je odnijela neku od glavnih nagrada.

Gotovo poslije pola vijeka od osnivanja, legendarna njemačka elektronska grupa Kraftverk osvojila je prvi muzičku nagradu Gremi u kategoriji najboljeg albuma dens i elektronske muzike, za uživo album 3D The Catalogue.

Zvijezde kao što su Lejdi Gaga, Keša, Lord i SZA su ostale praznih ruku, a samo 17 od ukupno 86 nagrada dodijeljene su bendovima u kojima su žene glavni pjevači.

Većina izvođača nosili su bijele ruže kada su došli na ceremoniju dodjele nagrada sinoć u Njujorku kao simbol podrške tim pokretima koji se suočavaju sa seksualnim zlostavljanjem i nejednakošću.

Pjevačica Keša je moćno izvela svoj singl Praying koji svjedoči njenim iskustvom kao žrtve zlostavljanja.

Veče je bilo prožeto politikom, govorilo se o ilegalnim mladim imigrantima i drugim temama. U jednom od upečatljivih momenata domaćin večeri Džejms Korden je okupio poznate da čitaju odlomke iz bestselera Majkla Volfa Fire and Fury o Bijeloj kući s predsjednikom Donaldom Trampom. Jedna od osoba koja je čitala je bila Hilari Klinton, Trampova protivkandidatkinja na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Svečanost je ove godine umjesto u Los Anđelesu, održana u Njujorku, u dvorani Medison skver garden.