‘Greatest Hits’ grupe Eagles najprodavaniji album u istoriji

Muzika

Box set najvećih hitova Eaglesa pretekao je Thriller Majkla Džeksona kao najprodavaniji album svih vremena, prema podacima američke diskografske asocijacije

The Eagles: Their Greatest hits 1971-75, kompilacija je prva četiri albuma kantri-rok grupe i prodata je u 38 miliona primjeraka, pretekavši tako rekord od 33 miliona koji je držao Thriller.

Ta je ploča ionako bila najprodavanija 2009. godine kada ju je pretekao Thriller, kojem je povećana prodaja neposredno nakon smrti Majkla Džeksona.

Hotel California, album Eaglesa iz 1976. godine s istoimenim hit singlom, na trećem je mjestu najprodavanijih s 26 miliona prodatih primjeraka.

Novi sistem rangiranja uključuje fizičku prodaju albuma i streaming, koji ranije nije bio uključen u kalkulaciju.

– Zahvalni smo svojim porodicama, našim menadžerima, našem timu, ljudima na radijima, i najviše, vijernim obožavateljima koji su ostali uz nas kroz sve uspone i padove tokom 46 godina. Bila je to vožnja za pamćenje – rekao je Don Henli, 71, suosnivač Eagles-a u izjavi koju prenosi Rolling Stone.

Nakon smrti pjevača Glena Freja (67) 2016. godine, grupa se reformisala i nastavila sa turnejama već sljedeće godine i još je aktivna.