Pet najboljih restorana
Ako se ikada budete našli u Njujorku, Modeni ili Limi, nemojte propustiti da posjetite sljedeće restorane, jer su uvršteni u listu najboljih restorana na svijetu
Eleven Madison Park – Njujork SAD
To je savršeno partnerstvo izvanrednog gostoprimstva i izvrsne hrane u ikoničnom okruženju u Njujorku, što čini Eleven Madison Park najpopularnijim restoranom u svijetu. Madison Park zatvoren je zbog renoviranja u junu 2017, a ponovo je otvoren u septembru, i to novom kuhinjom i renoviranom trpezarijom.
Osteria Francescana – Modena, Italija
Osteria Francescana je dragulj u italijanskoj gastronomiji koja je prošle godine ušla u Top 50 najboljih restorana u svijetu, u rukama talentovanog šefa kuhinje Masimo Boture. Na Boturine kreacije snažno utiču umjetnost i muzika (posebno džez), a prostor za trpezariju čine tri elegantne sobe koje su ukrašene savremenim umjetničkim djelima.
El Celler de Can Roca – Đirona, Španija
El Celler de Can Roca se nalazi u srednjovjekovnom gradu Đirona u Kataloniji, na sjeveru Španije. Prije jedne decenije, porodica Roka preselila je restoran odmah pored puta od svoje prvobitne lokacije do svoje trenutne lokacije – vazdušnog, namjenskog savremenog prostora kompletnog sa ogromnom kuhinjom.
Tri brata koja posjeduju i upravljaju restoranom su svjetski lideri u svojim oblastima – Džoan kao kuvar, Džosep kao somelier i Džordi kao patisier – tako da je njihova kombinacija kreativnosti snaga koja se vidi. Posljednjih godina, ekipa je zatvorila restoran tokom avgusta da bi započela godišnje izlete u Južnu Ameriku, Tursku, SAD i Hong Kong, kako bi proširila svoja kolektivna kulinarska iskustva.
Mirazur – Menton, Francuska
Mirazur je na fantastičnoj lokaciji na francuskoj strani Riviere, samo malo udaljen od italijanske granice, idilično mjesto za uživanje u hrani kvalifikovanog kuvara Mauro Kolagreca, koji crpi inspiraciju iz svog argentinsko-italijanskog nasljeđa kao i lokalni francuski region. Kolagreco je u Francuskoj skoro 20 godina i nedavno je proslavio desetogodišnjicu Mirazura. Takođe posjeduje Grand Koeur, braseri i restoran u Parizu.
Central – Lima, Peru
Central je, u svoje tri godine kao najbolji restoran u Latinskoj Americi, bio važan za transformaciju Lime u jednu destinaciju za obilazak svijeta, dok je šef Virgilio Martinez vodio novu generaciju kuvara. Martinez posjeduje Lima i Lima Floral u Londonu i radi na raznim novim konceptima sa svojom suprugom i glavnom kuvaricom Pia Leon, uključujući i restoran u Kusku koji će se voditi u saradnji sa Mater Inicijativom. Martinez se takođe pojavio u seriji Chef’s Table 2017.