Da li svijet ostaje bez čokolade?

Gastro

Eksperti predviđaju da će svijet ostati bez čokolade u narednih 40 godina, jer se biljka kakaovac bori da opstane u sve toplijim vremenskim uslovima

Kakaovac može da raste samo 20 stepeni sjeverno i južno od Ekvatora i da bi biljka opstala potrebni su posebni uslovi u smislu vlage i dovoljno kiše.

Međutim, porast temperature za 2,1 stepen Celzijusovih mogao bi u narednih 30 godina usljed globalnog zagrijavanja skoro uništiti ovu biljku, a samim tim i industriju čokolade, saopštila je američka Uprava za okeane i atmosferu.

Kako se temperatura povećava i izvlači sve više vode iz tla i biljaka, naučnici vjeruju da će biti dovoljno kiše da nadoknade gubitak vlage. Ukoliko dođe do toga, uzgajivači kakaoa moraće svoje plantaže da prebace na više terene.

Od devedesetih godina prošlog vijeka, više od jedne milijarde ljudi iz Kine, Indonezije, Indije, Brazila i bivšeg SSSR-a ušli su na tržište za kakao.

Snabdijevanje ne ide u korak sa rastućom potražnjom, a vjeruje se i da je način uzgajanja kakaovca krivac, jer se nije promijenio više stotina godina.