Audi Q1 stiže za dvije godine

Automobil

Najmanji član Audijeve Q porodice SUV klase Q1 ugledaće svjetlost dana tokom 2020. godine

Audi ne može da ignoriše svjetski SUV trend, pa će konačno izbaciti svog aduta u najmanjoj klasi gdje su odavno njemački konkurenti BMW i Mercedes. 

Razlog više za optimizam kada je u pitanju uspjeh Q1 su odlični rezultati najmanjeg modela iz Ingolštata A1, koji je na tržištu od 2010. i jedan je od najprodavanijih modela kompanije sa skoro 100.000 jedinica godišnje.

Kao baza Q1 biće iskorišćen upravo A1 i to nadolazeća druga generacija koja stiže krajem tekuće godine.

Jasno je da će najmanji SUV koristiti iste agregate kao najmanji kompakt, između ostalog 1.0-litarski turbobenzinski trocilindraš, te snažniju 1.5-litarsku benzinsku TSI jedinicu, kao i 1.6-litarski dizel TDI.

Takođe, Q1 bi trebalo da dobije i najnoviju Audijevu tehnilogiju predstavljenu u novoj limuzini A8, uključujući i hibridni pogon koji koristi mali električni 48V starter-generator prilikom ubrzanja, podizanja performansi ali i povećanja ekonomičnosti.

Q1 neće biti jedini novi Audijev SUV u godinama koje dolaze, potvrđen je i Q8 koji bi trebalo da bude kompanijska perjanica, te potpuno novi Q4, uz novu generaciju Q3 i pojačane verziju Q5.