Meklaren najavio model brži od rekordnih 391 km/h

Automobil

Britanski proizvođač superautomobila Meklaren najavio je novi model BP23 Hyper-GT koji će navodno biti brži od legendarnog F1 iz 1993.

Kompanija iz Vokinga je predstavila nove skice hiperautomobila koji će imati tri sjedišta, a čija će brzina ići preko rekordnih 391 km/h. Spekuliše se da je cilj najmanje 400 km/h.

Meklaren je najavio proizvodnju samo 106 BP23, koliko je napravljeno i F1 jedinica. Sve su već rasprodate, a cijena njegovog prvog hibrida će biti 1,8 miliona evra, prije poreza. Automobil je na sredini razvoja, tek treba da dobije konačan dizajn, a očekuje se da ga Meklaren predstavi javnosti krajem godine.

Druga poznata činjenica, osim sumanute brzine, je da će kao pogon koristiti hibridni agregat na benzin i struju, čija će proizvodnja početi krajem 2019.

Nema tačnih informacija o motoru i snazi, a spekuliše se da će Meklaren kao benzinsku bazu upotrebiti 4.0-litarski twin-turbo V8 koji se nalazi u novom 720S, a koji će u tandem sa elektromotorom imati vjerovatno više od 1.000 KS.

BP23 neće biti zvanično ime modela, poput Senne i P1 dobiće odgovarajući naziv koji će oslikavati njegove sposobnosti.

Ovaj Hyper-GT nije predviđen sa trkačku stazu, već za put, a Meklaren planira da svaku pojedinačnu jedinicu prilagođava tipu vožnje koji želi kupac.