10 najljepših mjesta na zemlji

Travel

Iako bi nam vjerovatno trebao čitav život i više da istražimo sve njene ljepote, neka mjesta se posebno ističu svojim izuzetnim osobinama

Možda bi naša novogodišnja odluka trebalo da bude da posjetimo barem pet od tih mjesta, koja će nas očarati i dokazati još jednom koliko je priroda moćna i magična. Bez daljeg odlaganja, predstavljamo vam 10 najljepših mjesta na planeti Zemlji.

1. Antilopa kanjon

Antilopa kanjon je zaista fascinantno mjesto, smješteno na Navaho zemlji u sjevernom dijelu Arizone. Izvrsna narandžasto-braon boja stenovitih zidova, sa interesantnim plutajućim oblicima, kao i veličanstvena igra duboke tame i svjetlosti koja dolazi sa gornje strane, čine ovaj kanjon sjajnim mjestom za istraživanje.

2. Aurora Borealis

Iako ovo zapravo nije destinacija, ne možemo pričati o najljepšim mestima na planeti i čudima prirode, a da ne pomenemo auroru borealis, odnosno polarnu svjetlost. Ovaj fascinantni nebeski lajtšou uzrokovan je solarnim vjetrom koji udara u atmosferu, a najbolje se vidi sa uzvišenja, koja su smještena u sjevernim dijelovima Norveške, Švedske, Finske i Rusije.

3. Grand Prismatic Izvor

Jeloustoun Nacionalni park je jedno od najljepših i najmisterioznijih mjesta na Zemlji. S obzirom na to da se nalazi iznad supervuklana, ovo mjesto ima veliki broj geotermalnih osobina, od kojih je jedna Grand Prismatic izvor, najveći izvor tople vode u Sjedinjenim Američkim Državama. Predivna boja koju ovo mjesto posjeduje postoji zahvaljujući brojnim mikroorganizmima koji žive u vodama koje su bogate mineralima.

4. Zangije Dansia

Jezivi prizor formacije Zangije Dansia u jugoistočnoj Kini, predstavlja nam blistavo obojene, mineralne formacije koje su stare nekoliko miliona godina. Nastale su usljed konstantne erozije i tektonske aktivnosti. Ovo je jedno od mjesta na planeti koje najviše podsjeća na nešto vanzemaljsko.

5. Kanjo Kristales

Iako je relativno kratka, proteže se samo 96 km kroz Kolumbiju, Kanjo Kristales je jedna od najimpresivinih rijeka u svijetu iz sasvim iznenađujućeg razloga. Nazvana Reka pet boja ili Tečna duga ova rijeka dobija jedinstveni šareni izgled zbog vrsta flore koje rastu u njenom koritu.

6. Svičeva pećina Vaitomo

Novi Zeland je destinacija koja je poznata po svojim spektakularnim pejzažima, a mnogo toga se može vidjeti i ispod površine zemlje. Jedan od primjera izvrsnosti i zanimljivosti Novog Zelanda je Svičeva pećina Vaitomo, koja je dom ovim malim stvorenjima koja svijetle u mraku. Jedan pogled na unutrašnjost ove pećine učiniće da vam srce i dah zastanu na trenutak.

7.Polja lala u Holandiji

Već preko četiri vijeka, lale su izuzetno popularne u Holandiji i danas je ova zemlja najveći svjetski uzgajivač ovog elegantnog cvijeća. Ogromna i šarena polja lala su ono što izaziva divljenje i izmamljuje uzdahe u sjevernim i zapadnim dijelovima ove zemlje, a najbolje je posjetiti ih sredinom aprila.

8. Alhambra

Opisana kao biser među smaragdima zbog svoje lokacije, Alhambra je predivna andalužanska palata, koju su izgradili murski vladari iz ove regije tokom Srednjeg vijeka. Ovo je arhitektonsko remek djelo i jedna od najpoznatijih atrakcija Španije.

9. Polja pirinča u Vijetnamu

Smještena na padini brda, vijetnamska polja pirinča koja se pružaju u nedogled, mogu se vidjeti u svim dijelovima ove zemlje. Ona su morala biti smještena baš tu, zbog nezgodnog terena tog dijela planete – u suprotnom, bilo koje bavljenje zemljoradnjom bilo bi u potpunosti neuspješno. Ova polja su jedan od samo nekoliko primjera ljudske intervencije i delanja koji su zapravu uljepšali prirodnu ljepotu ove zemlje.

10. Džinov most

Džinov most (Giant’s Causeway) je jedno od onih prirodnih čuda koja su toliko intrigantna da vam je teško da povjerujete da nisu djelo čovjeka, već same sile prirode, čija mistika okupira ljudske misli od nastanka čovjeka pa do današnjeg dana. Sastoji se od 40.000 bazaltnih stubova, koji su na to mjesto dospjeli vuklanskom erupcijom prije oko 60 miliona godina. Ime ovog predivnog prirodnog čuda potiče od legende koja kaže da je ono ostatak mosta koji je spajao Irsku i Škotsku i koji je napravio džin.