Nema više čekanja: Do vize ove zemlje putem interneta

Ministarstvo unutrašnjih poslova Katara, aviokompanija Katar ervejz i katarski turistički organi pokrenuli su platformu za elektronsko izdavanje viza za posjetu toj zemlji

Apliciranje za turističke vize sada se može obavljati direktno na web stranici avio-kompanije, a ova nova platforma trenutno je u pilot fazi. Među zemljama čiji državljani mogu da apliciraju za vizu putem onlajn servisa je i Srbija.

Nova usluga osmišljena je kako bi olakšala pristup posjetiocima Katara i nudi efikasniji i transparentniji sistem prijave za vizu sa standardnim naknadama. Putnici se sada mogu prijaviti direktno i pratiti status svoje aplikacije onlajn.

Turistička viza za Katar košta 42 dolara, a ta cijena uključuje troškove usluge. Plaćanje se može izvršiti onlajn korištenjem Visa ili MasterCard kartica. Dokumenti potrebni za popunjavanje aplikacije uključuju skenirani pasoš, ličnu fotografiju, skeniraju aviokartu i adresu na kojoj ćete boraviti dok ste u Kataru.

Putnici koji putuju Katar ervejzom imaće dodatnu pogodnost automatskog potvrđivanja karte jer će usluga izdavanja vize biti povezana sa platformom za rezervaciju te aviokompanije.

Prosječan vremenski period čekanja na odgovor je 48 sati od primanja svih potrebnih dokumenata podnosioca prijave. Kada prijava bude prihvaćena, putnik će dobiti elektronsku vizu putem imejla.