Kineski Stiv Džobs, težak 107 mlrd

Li Džun, osnivač 4. najvećeg proizvođača smart telefona Xiaomi, 107. je milijarder svijeta, 22. najbogatiji u IT tehnologiji i 5. najbogatiji čovjek Kine

Mnogi nisu još čuli za Li Džuna, osnivača četvrtog najvećeg proizvođača smart telefona na svijetu, Xiaomi. Kao i mladi Džobs, i Li je na čelu rastuće tehnološke kompanije, i jednako obožava kombinaciju farmerki i crne majice. I baš kao Stiv Džobs nekad, Li Džun je sada milijarder.

Li je rođen u provinciji Hubej u Kini 1969. Tokom studija informacionih tehnologija do ruke mu je došla upravo knjiga o Stiv Džobsu koja je učinila da poželi da bude baš kao Džobs i pokrene sopstveni posao. Ztao je smatrao da fakultet treba da završi što pije. Nakon završetka studija počinje da radi kao inžinjer za Kingsoft, kinesku softversku kompaniju koja je tada bila samo mali startap. Predanim radom Li je u Kingsoftu uspio da napreduje do pozicije izvršnog direktora.  Istovremeno, radio je na sopstvenom projektu – napravio je onlajn knjižaru koju je 2004. Amazon kupio za 74 miliona dolara.

Nakon 16 godina provedenih u Kingsoftu, Li je iz „zdravstvenih razloga“ napusti poziciju izvršnog direktora. I 2010. godine usio je da ostvari davnašnju želju i bude na čelu rastuće mobilne kompanije – Xiaomi Inc. Sam naziv kompanije je simboličan; na kineskom znači proso što bi trebalo da ukazuje da samo jedno zrno žita nepobjedivo kao i planina. Od svojih zaposlenih insistirao je da pažnju usmjere na male stvari, umjesto da traže nesavršenosti u već gotovim proizvodima. Lijeva firma uspješna je zahvaljujući visokom kvalitetu telefona koji  prodaju po pristupačnoj cijeni. Danas je Li Džun težak skoro deset milijardi dolara i prema podacima sa Forbsove liste peti je najbogatiji čovek u Kini. (BizLife)