Otkrivena tajna tornja u Pizi: Kako prkosi zemljotresima?

Travel

Novo istraživanje otkrilo je na koji način toranj u Pizi odoleva netaknut brojnim zemljotresima i pomeranju tla i čvrsto (iako krivo) stoji netaknut tolike godine

Otpornost čuvenog tornja visokog 58 metara sada su dokučili istraživači sa Univerziteta u Bristolu i Londonu i shvatli o čemu se radi. Istraživački tim od 16 inženjera otkriva da uzimajući u obzir visinu i krutost u kombinaciji sa mekoćom temeljenog tla kula je maksimalno osigurana, a taj fenomen je poznatiji i kao dinamička interacija zemljišne strukture, pa tako toranj u Pizi drži rekord kada su u pitanju ovakve građevine.

– Ironično isto tlo koje je dovelo do toga da se kula nakrivi sada je i drži na mjestu. Gradnja kule počela je 1173. godine i trajala je skoro 200 godina zbog serije ratova koji su se dogodili – kaže profesor Milonakis sa Univerziteta u Bristolu.

Inače, veliki je trud održan da bi se kula zadržala tu gdje jeste – dvadesetih godina 20. vijeka njeni temelji su oštećeni u Prvom svjetskom ratu, a devedesetih godina toranj je kompletno zatvoren za posjetioce zbog rizika od klizišta. Prvi put toranj je poslije toliko godina otvoren 2001. godine i jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u Italiji.