Svjetski turizam izgubio 730 milijardi dolara

Travel

Samo u julu ove godine, prema podacima turističkog barometra Svjetske turističke organizacije UN (UNWTO), međunarodnih turističkih dolazaka u svetu bilo je 81 posto, a u avgustu 79 posto manje nego u tim mjesecima lani, za koje se zna da su najprometniji za turizam u jednoj godini i vrhunac letnje sezone na sjevernoj hemisferi.

Pad do kraja avgusta ove godine od 70 posto ili sa 700 miliona manje medjunarodnih dolazaka u svijetu u odnosu na isti period 2019. znači i gubitak od oko 730 milijardi američkih dolara prihoda od izvoza od međunarodnog turizma.

To je više od osam puta veći gubitak nego što je turizam zabilježio u globalnoj ekonomskoj i financijskoj krizi 2009, naglašava UNWTO.

Generalni sekretar organizacije Zurab Pololikašvili kaže da to ima i “dramatične socijalne i ekonomske posljedice jer dovodi u opasnost milione radnih mjesta i preduzeća”, navodeći da to traži “hitnu potrebu za sigurnim ponovnim pokretanjem turizma, na pravovremen i koordinidsan način”.

Svi svjetski regioni su za osam mjeseci imali velike padove medjunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na isti period prošle godine, a najveći, od gotovo 80 posto, Azija i Tihi ocean, koji su bili prvi na udaru Kovida-19. Afrika i Bliski istok zabilježile su skoro 70 posto manje dolazaka stranih turista, dok je tih dolazaka u Evropi bilo 68 posto manje, a u obije Amerike 65 posto manje.

UNWTO ponavljaju svoju raniju prognozu da će 2020, ako se nastavi porast broja zaraženih, što se dogadja u jesen, završiti sa padom međunarodnih turističkih dolazaka od skoro 70 posto u odnosu na 2019.

“Potražnja za putovanjima i dalje je slaba zbog stalne neizvesnosti oko pandemije i slabog poverenja, a oporavak međunarodne potražnje moguće je u ovakvim okolnostima očekivati uglavnom u trećem kvartalu 2021”, poručuju iz te UN specijalizovane agencije za turizam, na osnovu mišljenja stručnjaka iz cijelog svijeta. Međutim, oko 20 posto tih stručnjaka smatra da bi se povratak industrije turizma u jačem obliku mogao desiti tek 2022.

Oni ne očekuju da će se ograničenja putovanja kao glavna prepreka na putu oporavka brzo ukidati, ni da će se brzo vratiti povjerenje i sigurnost putnika za putovanja, prije svega jer, kao ocjenjuju, suzbijanje koronavirusa ide sporo.