Đerdap među 10 najljepših klisura na svijetu

Sajt Virtual turist objavio listu fascinantnih klisura zanimljivih avanturistima koji ne vole statičan odmor, a četvrto mjesto na ovom spisku zauzela je Đerdapska klisura

Među deset najljepših klisura, na četvrtom mjestu nalazi se Đerdap. Prirodan usjek moćnog Dunava na toku kroz Srbiju opisan je kao biser koji krase odlični uslovi za planinarenje. Uz svaki navedeni lokalitet sa liste redakcija je dala i kratki opis. Za Đerdapski klisuru je napisano da se prostire 100 kilometara duž Dunava i da je okružena šumama.

Na prvom mjestu liste prema ovom izboru je Saklikent kanjon u Turskoj. Nalazi se na 50 kilometara od grada Fetije. Dugačak je skoro 18 kilometara, a na pojedinim mjestima dubok i do 300, što ga svrstava među najduže i najdublje na svijetu. Za turiste vrlo važna informacija glasi da je za posjete otvoren samo tokom ljeta.

Drugoplasirani je kanjon Henkok u Karadžini, nacionalnom parku u zapadnoj Australiji. Krase ga usjeci bakarnocrvenih stijena i mnogi ga opisuju kao raj za fotografe.

Ispred Đerdapske klisure je i Auzibl kanjon u Sjedinjenim Američkim Državama. Nalazi se u državi Njujork i otvoren je za posjetioce od 1870. godine. Pruža mogućnost aktivnog odmora, ali i uživanja u pogledu sa visećeg mosta.

Na listi su i klisure u Francuskoj, Kini, Japanu, Španiji, Sloveniji. (Novosti)