Internet će već sljedeće godine preteći televiziju

Sljedeće godine ljudi će prvi put više vremena provoditi na internetu nego gledajući televiziju

Medijska agencija Zenith objavila je istraživanje kojim zaključuju da će prosječna osoba dnevno provoditi 170,6 minuta na internetu, kupujući, pregledavajući vijesti i društvene mreže, razgovarajući s prijateljima, te gledajući video i slušajući muziku. Televiziju će, prema istim predviđanjima, prosječna osoba gledati 170,3 minuta.

Televizija godinama gubi korisnike, s obzirom na to da je video sadržaj lakše i praktičnije gledati na online platformama, što uključuje i sadržaj koji bi se mogao pronaći na redovnim TV kanalima. Korištenje interneta je u konstantom rastu, s obzirom na to da su mobilni uređaji sve jeftiniji, kao i cijena mobilnog interneta.

U poređenju s 2011. godinom, korištenje mobilnog interneta skočilo je za 504 posto, dok se korištenje interneta na računaru smanjilo za osam posto. Gledanost televizije pala je za četiri posto. Analitičari tvrde da će sljedeće godine četvrtina internet saobraćaja biti ostvarena na mobilnim uređajima, što je ozbiljan rast s pet posto iz 2011. godine. Prosječni čovjek će takođe, tvrde iz Zenitha, osam sati dnevno provesti konzumirajući medije, u jednoj od njegovih mnogobrojnih formi.

U nekim dijelovima svijeta televizija će zasad ipak ostati predvodnik. Zenith je dao pretpostavke do 2020. godine, a do tada pretpostavljaju da internet neće preteći televiziju u Evropi, Latinskoj Americi i cijeloj Sjevernoj Americi osim SAD-a.